Dopisnik AFP-a: FSA na sjeveru ostvarila veliki dobitak

sanel
By sanel

Sirijski opozicioni borci drže pod svojom kontrolom na stotine kilometara teritorije na sjeveru zemlje kaže AFP dopisnik koji je posjetio područje tokom mjeseca marta.

Dopisnik koji je u martu boravio u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib potvrdio je da je FSA od tog perioda preuzela značajne teritorije.

On navodi da je sada moguće putovati na stotine kilometara područjem koje kontroliše FSA samo povremeno praveći zaobilaznice kako bi se izbjegli obližnji garnizoni koji su još uvijek u rukama redovne sirijske vojske.

Opozicionari ova područja nazivaju ‘oslobođenim’ mjestima.

Većina raskrsnica je pod kontrolom malih kontingenata opozicionara koji spavaju u šatorima, posmatraju saobraćaj i presreću vozila sa nepoznatim putnicima.

El-Atarib, gradić zapadno od Alepa čiji zgrade nose ožiljke žestokih borbi, pod kontrolom je FSA od prije tri mjeseca. U centru grada još uvijek se nalaze spaljeni oklopi tenkova.

Zapovjednici opozicionih snaga kažu da su opkolili strateški vojnu bazu na putu ka Aleppu, koja je prema njima posljednja prepreka da osvoje drugi grad Sirije, gdje se već drugi mjesec vode žestoke bitke.

Oni tvrde da kontrolišu sve važnije kote okolo grada te da je jedini strah predstavljaju zračni napadi.

U pojedinim velikim gradovima poput Harima vojska ne mrda iz centra grada jer su opozicione snage postavile mine po okolnim cestama.

Tokom prošle sedmice opozicione snage su preuzele kontrolu nad četvrtim graničnim prijelazom sa Turskom, Tal el Ubejdom, u sjevernoj Siriji.

Njihov cilj je povezati regije koje kontroliraju kako bi stvorili “oslobođenu zonu” koju zagovara Ankara.

Sjeverozapad i sjeveroistok Sirije predstavljaju pretežno kurdske teritorije, a nakon što se vojska povukla kurdska milicija je preuzela kontrolu .

FSA također je uspostavila modus vivendi s kurdskim snagama, koja je pokazala svoju neutralnost držeći se van borbi uz rijetke izuzetke kada se pridružuju FSA u borbi protiv regularne sirijske vojske.

(Islambosna.ba)

Share This Article