Mursi: Protiv sam bilo kakve strane vojne intervencije u Siriji

sanel
By sanel

Egipat je protiv bilo kakve strane vojne intervencije u Siriji, čak i ako ona podrazumijeva odlazak predsjednika Bashara al-Assada, izjavio je u ponedjeljak egipatski predsjednik Mohamed Morsi.

On je u jednom razgovoru na američkom televizijskom kanalu PBS, dan uoči otvaranja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, ocijenio da bi diplomatski napori četvorke, koju čine Egipat, Iran, Saudijska Arabija i Turska mogli pomoći da se prekine krvavi građanski rat koji traje već 18 mjeseci.

– Ja sam protiv bilo kakve strane vojne intervencije u Siriji, izjavio je Morsi.

– Ja je ne odobravam i mislim da će biti velika greška ako do nje dođe, naglasio je on i dodao: “Egipat je ne odobrava”.

Morsi, prvi civilni predsjednik Egipta, izabran u junu, također je ocijenio da bi arapski narodi trebalo da “podrže sirijski narod u svom maršu prema slobodi”.

– Predsjednik Assad nema drugog izbora već da ode (…), nema mjesta političkim reformama, promjenama, to je ono što želi narod i treba poštovati njegovu volju, ocijenio je on i dodao “da je najvažnije da se zaustavi krvoproliće”.

Morsi je objasnio da je on okupio egipatske, iranske, turske i saudijske zvaničnike da se pokušaju predložiti rješenja za ovaj sukob, jer su oni, u raznom stepenu, direktno uključeni u sirijsku krizu.

– Zbog toga sam izabrao ove zemlje, ne može se riješiti ovaj sukob a da se one ne uključe, ocijenio je on i dodao da se nada da će okupiti navedene zemlje kako bi se raspravljalo o Siriji.

Egipatski predsjednik treba u srijedu da se obrati pred Generalnom skupštinom UN-a.

(Fena)

Share This Article