Sirijske granate pale na Golansku visoravan

sanel
By sanel

Nekoliko granata koje su ispalile snage sirijske vlade, ciljajući pobunjenike, pale su na Golansku visiju, koju Izrael drži pod okupacijom.

Vojni portparol je rekao da granate nisu bile namijenjene Izraelu, već su ispaljene na pobunjenike u sirijskim selima blizu granice.

Izraelski mediji su javili da se Izrael odmah žalio snagama Ujedinjenih nacija, UNDOF, koje patroliraju napetim područjem izmedju dvije zemlje. Izraelska armija je takodje upozorila da je “neprihvatljiva vatra koja se iz Sirije širi u Izrael”.

Mještanin obližnjeg sela izjavio je da su se noćas čule jake eskplozije i da su mislili da su granate pale preko granice. Niko srećom nije povrijeđen. Izrael ima planove za slučaj da nasilje u susjednoj Siriji, gdje se pobunjenici bore da zbace režim predsjednika Basara Asada, dopre na izraelsku teritoriju. Prošle nedjelje je na Golanu izvedena iznenadna velika vojna vežba, kakva se ne pamti u regionu u posljednjih nekoliko godina. Ovo nisu prve granate koje su iz Sirije pale u pogranično područje, od kako su izbili neredi u Siriji prije 18 mjeseci, podsjetila je agencija AP. U julu su granate pale na jedan kilometar od granice na Golanu. Izrael je okupirao tu stratešku visiju u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije je anektirao.

(Tanjug)

Share This Article