Sirija tema diplomatskih sastanaka u SAD-u

sanel
By sanel

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu boravi u posjeti SAD-u gdje će prisustvovati 67. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

On se ovom prilikom sastao sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki Moonom i generalnim sekretarom Arapske lige Nebilom el-Arabijem. Davutoglu se sastao i sa šefom rumunske diplomatije Titusom Corlateanom.

Na sastanku sa turskim šefom diplomatije Davutogluom, Ban je ukazao na opreznost UN-a u vezi sa posljednjim događanjima na tursko-sirijskoj granici i kazao kako je UN zahvalan Turskoj za sve što čini u cilju pomoći sirijskim izbjeglicama smještenim u toj zemlji.

On je kazao da se Turska pokazala kao velikodušna zemlja, ali i dodao da je UN svjestan odgovornosti koju Turska preuzima na sebe i da je zahvalan na tome.

Nakon sastanka sa Banom, Davutoglu se sastao i sa generalnim sekretarom Arapske lige El Arabijem i razgovarao o sirijskoj krizi.

Ovaj susret bio je nastavak sastanka predstavnika Irana, Egipta i Turske koji je održan u Kairu, a kojem su prisustvovali i specijalni predstavnik UN-a i Arapske lige za Siriju El Ahdar El Ibrahimi i generalni sekretar Arapske lige El Arabi.

Na sastanku je bilo govora i o posljednjim uvredama usmjerenim ka poslaniku Muhammedu, a sadržanih u filmu snimljenom u Americi. Odlučeno je da se u okviru Arapske lige i Organizacije islamske konferencije (OIC) poduzmu određene aktivnosti po tom pitanju.

Turski ministar vanjskih poslova se sastao i sa šefovima diplomatija Njemačke, Rumunije, Alžira, Brazila, Švedske i Južnog Sudana. Na pomenutim sastancima razgovarano je o bilateralnim odnosima Turske sa ovim zemljama, kao i o sirijskoj krizi.

(Anadolija)

Share This Article