Pobunjenici kontroliraju veliki dio Sirije

sanel
By sanel

Teritorija Sirije je sve manje pod kontrolom vojske i režima, koji i dalje drže Damask samo zahvaljujući nadmoći u zraku, tvrdi jedan od komandanata pobunjeničkih snaga.

Prema njegovim riječima, pobunjenici kontroliraju veći dio zemlje, a vojnici su uglavnom zarobljenici u sopstvenim kasarnama.

Nasuprot tome, pobunjenici se kreću slobodno svuda osim u Damasku, dodao je Ahmed Abdel Vahab, nekadašnji pukovnik sirijske vojske, koji sada zapovijeda brigadom u okviru Slobodne sirijske armije.

“Pad režima je pitanje mjeseci, ne godina, sa ili bez pomoći spolja”, rekao je pukovnik, navodeći da bi pobunjenici brzo stekli prednost kad bi imali protivoklopne i protivtenkovske projektile.

“Mi ćemo pobijediti i ukoliko nam strane zemlje to ne daju, samo će nam biti potrebno više vremena”, rekao je on u telefonskoj izjavi iz sela Atma u blizni granice s Turskom, prenosi AFP.

Strah za porodice

Vahab kaže da ima komandu nad četiri bataljona koji čine brigadu “Naser Salahedin” u Halepu i okolnoj zoni, ali da je u kontaktu i s oficirima koji su ostali u redovnoj vojsci.

“Njihov moral je veoma loš, a sunitski vojnici nisu dezertirali samo iz straha za svoje porodice koje režim drži kao taoce”, rekao je on, dodajući da je lično sklonio svoju porodicu na sigurno prije nego što je napustio vojsku.

Sirjska opservatorija za ljudska prava kaže da režim nema kontrolu nad 80 posto gradova i sela duž granice s Turskom.

(AJ Balkans)

Share This Article