U Siriji od jučer poginulo 155 osoba

sanel
By sanel

U artiljerijskim i zračnim napadima sirijske vojske lojalne režimu predsjednika Bashara al-Assada u posljednjih 24 sata smrtno je stradalo 155 osoba, saopštila je Organizacija za praćenje poštivanja ljudskih prava sa sjedištem u Londonu (SHRW).

Prema saopštenju ove organizacije, u južnim dijelovima Damaska, te u naseljima Nahr Aishe, Sheban, Hataya i oblastima naseljenim turkmenskim stanovništvom smrtno je stradala 71 osoba.

U Kademu, Shebanu i drugim dijelovima Damaska odvijaju se žestoke borbe između pripadnika opozicione Slobodne vojske Sirije i snaga lojalnih Basharu al-Assadu. U zračnim napadima na Halep smrtno je stradala 41, Homs 14, Idlib 11, Deru devet, Hamu četiri, Kuneytru tri, te u napadima na Deyruz Zoru dvije osobe, tako da je ukupan broj zabilježenih smrtnih slučajeva u zemlji dosegao 155, saopšteno je iz SHRW-a.

S druge strane, Revolucionarno vijeće Sirije saopštilo je da su o oblastima Tel Abyad i Tabka, u blizini grada Rakkae na sjeveru zemlje, intenzivirani sukobi Slobodne vojske Sirije i režimskih trupa, a prema istom izvoru, pomenuta područja na meti su napada teške artiljerije.

Vijeće je saopštilo da su desetine kuća u Homsu sravnjene sa zemljom, te da lokalni aktivisti vade tijela stradalih ispod ruševina. Isti izvor navodi, da je 15 sirijskih vojnika, među kojima i jedan viši oficir, prešlo u redove opozicione Slobodne vojske Sirije.

(Anadolija)

Share This Article