Teheran preko Iraka snadbijeva Assadove snage?

sanel
By sanel
Iran koristi civilne letjelice za prebacivanje vojnog osoblja i velike količine naoružanja preko iračkog vazdušnog prostora u Siriju radi pomoći predsjedniku Basharu al Assadu da slomi 18-mjesečnu pobunu protiv njegovog režima, navodi se u izvještaju zapadnih obavještajnih agencija.

Početkom mjeseca, američki zvaničnici su izjavili da su postavljali putanje Iraku o iranskim preletima kroz irački vazdušni prostor i za koji se sumnja da su prenosili naoružanje Assadu.

Irak je saopštio da ne dozvoljava prolaz bilo kakvom naoružanju kroz svoj vazdušni prostor. Međutim, u izvještaju zapadnih obavještajnih agencija, u koji je uvid imala agencija Reuters, navodi se da su velike količine iranskog naoružanja preko Iraka prebacivane u Siriju u organizaciji Revolucionarne garde.

“Ovo je dio razmatranog iranskog djelovanja o kojem su američki zvaničnici nedavno javno govorili, iako su prethodno objavljena suprotna saopštenja. Letovi su obavljani i u vrijeme raznih izjava iračkih zvaničnika. Avioni su skoro svakodnevno letjeli iz Irana ka Siriji preko Iraka, prevozeći pripadnike Revolucionarne garde i desetine tona naoružanja za sirijske bezbjednosne snage i milicije koje se bore protiv pobunjenika”, ističe se u saopštenju, čiju je kopiju nabavio dipomatski izvor iz UN.

Irački zvaničnici u Bagdadu i New Yorku nisu imali komentar na izvještaj.

(SRNA)
Share This Article