Iran demantirao vojno prisustvo u Siriji

sanel
By sanel

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je da Teheran u Siriju šalje pripadnike Revolucionarne garde, tvrdeći da su izjave zapovjednika tih iranskih elitnih jedinica izvađene iz konteksta, prenijele su agencije.

“Komentari na izjave generala Mohammada Ali Jafarija o prisustvu pripadnika iranske Revolucionarne garde u Siriji su nepotpuni, nekorektni… i ni na koji način tačni”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva Ramin Mehmanparast.

“Iran nije vojno prisutan u regiji, pogotovo ne u Siriji”, poručio je.

‘Savjetodavna pomoć’

Jafari je u nedjelju izjavio da su pripadnici iranske Revolucionarne garde u Siriji i da pružaju pomoć režimu Bashara al-Assada i ta izjava je bila prvo službeno priznanje jednog visokog vojnog zapovjednika da je Iran vojno prisutan na teritoriji Sirije, gdje su ubijeni deseci hiljada ljudi od početka ustanka prije 18 mjeseci.

Jafari nije rekao koliko se pripadnika Revolucionarne garde nalazi u Siriji, ali je naglasio da oni ne sudjeluju u akcijama, već da daju savjetodavnu pomoć.

Naglasio je i da se ne radi o organiziranom slanju iranske jedinice na sirijsku teritoriju, već o pojedincima koji žele pomoći Siriji.

(AJ Balkans)

Share This Article