Erdogan ne podržava Assadove izbore

sanel
By sanel

Nakon susreta sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan održao je konferenciju za novinare na kojoj je kazao da najavljeni izbori u Siriji, zemlji u kojoj već 18 mjeseci bukti građanski rat, ne mogu biti ozbiljno shvaćeni.

On je istakao da su rezultati tih izbora već unaprijed poznati.

Osvrnuvši se na izjave predsjednika Sirije Bashara al-Assada da će otići s vlasti ako izgubi na predstojećim izborima, a koje je i najavio njegov režim, premijer Erdogan je podvukao da Sirija trenutno ni u kom slučaju nije spremna na izbore, jer ne bi bili demokratski i pošteni.

„Sjećate se da su se u Siriji nedavno održali jedni takvi izbori, ali na njima većina sirijskog naroda nije glasala. Razlog je činjenica da to nisu bili dobro i fer organizirani izbori. Dok se ne steknu uvjeti za takave izbore, izbori u Siriji su besmisleni“, rekao je Erdogan.

Ističe da je za Tursku veoma važno to što je Azerbejdžan država koja je postala stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).Zadovoljan je što se nastavlja kulturna saradnja ove dvije zemlje.

Erdogan je posebno naglasio važnost projekta željeznice Baku-Tiflis-Kars koji će biti nastavljen.

On je istakao važnost izgradnje željeznice Nahcivan-Igdir koja će direktno povezivati Tursku i Azerbejdžan.

Također, rekao da će Turska i dalje podržavati Azerbejdžan.

Jermenija i Azerbejdžan imaju napete odnose nakon raspada Sovjetskog saveza, ali i događaja u prošlosti.

(Anadolija)

Share This Article