Sirija glavna tema Savjeta UN

sanel
By sanel
Situacija u Siriji danas će biti u središtu razgovora na otvaranju 21. zasjedanja Savjeta UN za ljudska prava u Ženevi.

Na zasjedanju učestvuju predstavnici međunarodnih diplomatija, kao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji će se prvi obratiti 47-članom Savjetu.

Nakon njega, Savjetu će se obratiti visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj, koja je u više navrata osudila zločine protiv čovječnosti u Siriji.

Komesarka Pilaj kao i predsjednica Savjeta Lora Laser učestvovaće kasnije danas na skupu o Siriji na kome će učestovati i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Međunarodna istražna komisija sa mandatom UN 15. avgusta je u izvještaju osudila “ratne zločine” u Siriji i za to optužila vladu i njene oružane snage, a u manjoj meri i opozicionu vojsku.

Komisija je najavila da priprema povjerljivu listu odgovornih, što je prva faza ka eventualnom sudskom procesuiranju. Ali, prije toga slijedi niz koraka, od kojih je prvi razmatranje izvještaja 17. septembra u Savjetu UN za ljudska prava.

Od formiranja te nezavisne komisije u septembru 2011. godine, njen šef Paulo Pinjero vodio je više od 1.000 razgovora sa učesnicima i žrtvama sukoba, mada nije mogao da posjeti Siriju.

Mandat te komisije završava se tokom ovog zasjedanja Savjeta, ali će diplomate narednih dana razgovarati o rezoluciji o Siriji koja bi mogla da omogući dalji rad stručnjacima.

(RSE)

Share This Article