Naciri: “UN je pao na ispitu u Siriji”

sanel
By sanel

Predsjednik turske misije u Arapskoj ligi Muhammed el-Fatih Naciri u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija (AA) prokomentarisao je posljednja dešavanja u vezi sa krizom u Siriji.

Naciri je oštro osudio pasivnost Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) prema humanitarnoj katastrofi koja se nastavlja u Siriji.

“Vijeće sigurnosti UN-a je neefikasno u pogledu intervencije u Siriji da se zaustavi prolijevanje krvi. Potrebno je što hitnije poduzeti određene mjere i spriječiti nasilje i teror u toj zemlji”, poručio je Naciri.

Pozitivnim je ocijenio obraćanje turskog ministra vanjskih poslova Ahmet Davutoglua u Vijeću sigurnosti UN-a kada je skrenuo pažnju na stanje sirijskih izbjeglica u Turskoj i drugim susjednim zemljama.

Naciri je napomenuo da snažno podržava i kritike koje je Davutoglu uputio Vijeću sigurnosti UN-a.

“Podržavam njegove kritike jer Vijeće sigurnosti UN-a nije učinilo ništa da zaustavi nasilje u Siriji. Zato je što hitnije potrebno uspostaviti tampon-zonu u toj zemlji. Ne smijemo zaboraviti da svakim danom raste broj sirijskih državljana koji napuštaju svoju domovinu. Turska i susjednje zemlje u kojima se nalazi veliki broj izbjeglica iz Sirije neće više moći primati pristigle sirijske državljane. Ovo je zaista jedna ljudska tragedija. Ovo je haotično stanje. Zapadne zemlje i međunarodna zajednica pali su na ispitu u Siriji”, istakao je Naciri.

Predsjednik turske misije u Arapskoj ligi uvjeren je da će poslije održavanja predsjedničkih izbora u SAD-u u novembru ove godine, američka vlada poduzeti ozbiljne korake da riješi sirijsku krizu, ako se do tada ne postigne odgovarajuće rješenje.

“Vjerujem da će poslije američkih izbora u novembru doći do pomaka u Siriji. Američka vlada će poduzeti određene mjere u koordinaciji sa NATO snagama. Postoje dvije crvene linije za SAD koje će odlučivati o narednim koracima ove zemlje u Siriji. Prva crvena linija je ulazak terorističke organizacije El-Kaide i drugih radikalnih grupa u Siriji, a druga je upotreba hemijskoj oružja”, kazao je Naciri za AA.

Pojasnio je da da bi ulazak terorista u Siriju predstavljao veliku prijetnju, ne samo za SAD i Siriju, nego i za čitavu regiju.

“Zato što bi ove radikalne grupacije mogle preuzeti vlast u zemlji poslije odlaska režima Bashara al-Assada. Niko ne želi da ove grupe postanu važan faktor u Siriji i zato je vrlo bitno da ove grupe ne dođu u posjed velike količine oružja i vojne opreme”, istakao je predsjednik turske misija u Arapskoj ligi.

Upotreba hemijskog oružja se mora spriječiti svim silama, zaprijetio je Naciri.

“Ako sirijski režim počne da koristi hemijsko oružje svima je kristalno jasno šta će poduzeti američka vlada na čelu sa Obamom. Zato su ove dvije crvene linije vrlo značajne za SAD, Tursku, i čitavu regiju. Smatram da će poslije održavanja predsjedničkih izbora u SAD-u biti mnogo lakše donijeti odluku u vezi sa budućim koracima koji će se poduzeti u kontekstu rješavanja sirijske krize”, zaključio je Naciri u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija.

(Anadolija)

Share This Article