Slobodna sirijska vojska želi se preustrojiti

sanel
By sanel

Vodstvo Slobodne sirijske vojske (FSA) pokušava reformirati tu oružanu formaciju i nazvati je Sirijska nacionalna vojska te tako spriječiti poplavu milicija koje djeluju pod njezinim imenom, rekao je u srijedu general Mustafa al-Šeik.

Zapovjednik Vrhovnog revolucionarnog vojnog vijeća koje je iznad FSA, general al-Šeik je najavio da će se za desetak dana završiti konzultacije o promjeni imena te imenovati njezin zapovjednika, generala Mohamada Huseina Hadži Alija.

“Moramo preustrojiti tu vojsku (oformljenu u julu 2011.) (…) jer strahujemo od poplave milicija u Siriji”, rekao je brigadni general koji je među prvim časnicima prebjegao k ustanicima.

Ojačana ustanička vojska mora provesti reforme, a jedna od najvažnijih je preusmjeriti novac namijenjen ustanicima “kako bi se spriječilo stvaranje milicija, jer to je vrlo opasno”. General je objasnio kako je mnogo malih skupina koje sebe nazivaju jedinicama Slobodne sirijske vojske, a “to su samo u njihovim glavama”.

Preustroj ustaničke vojske potreban je i kako bi međunarodnu zajednicu uvjerili da su ozbiljan partner, rekao je. Ustanička vojska ima nekoliko hiljada boraca. Čine je dezerteri i naoružani civili te 3.000 časnika, među kojima je 70 generala, tvrdi al-Šeik.

Monolitna vojska spriječit će građanski i međuvjerski rat nakon pada režima predsjednika Bašara al-Asada, uvjeren je al-Šeik u Siriji gdje sunitskom većinom vladaju manjinski alaviti kojima pripada predsjednik.

(Hina)

Share This Article