Asad:MKCK dobrodošao dok radi neutralno i nezavisno

sanel
By sanel

Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je direktoru Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Piteru Moreru da je ta organizacija dobrodošla da radi na terenu u Siriji  sve dok je “neutralna i nezavisna”.

Portparol MKCK Rabab al Rafaj nije objavila druge detalje sa sastanka između Asada i Morera, ali je istakla da se Morer kasnije sastao sa zamjenikom šefa sirijske diplomatije Fejzalom Mekdadom i da će razgovarati sa šefom Sirijsko-arapskog Crvenog polumjeseca Abdul-Rahmanom Atarom.

Morerova trodnevna posjeta Siriji počela je juče i dolazi u vrijeme kada je u toj zemlji sve veća potreba za humanitarnom pomoći jer su se borbe proširile na dva najveća Damask i Alepo.

BBC je objavio snimke dolaska Morera kod sirijskog predsjednika.

Kancelarija UN za izbjeglice saopštila je nešto ranije da je tokom avgusta 100.000 Sirijaca pobjeglo iz te zemlje što je rekordan broj na mjesečnom nivou od početka oružane pobune protiv režima predsjednika Asada u martu 2011. godine.

Aktivisti navode da je oko 5.000 ljudi ubijeno u avgustu što je najviše od početka pobune.

Unesko navodi da je samo tokom prošle godine u Siriji poginulo 1.600 ljudi.

Organizacije “Sirijska Observatorija za ljudska prava” i “Lokalni koordinacioni komiteti” saopštili su da je od početka pobune poginulo između 23.000 i 26.000 ljudi.

(RSE)

Share This Article