Borba za Harem

sanel
By sanel

Sirijski opozicionari opkolili su u nedjelju Harem, na turskoj granici, sukobivši se sa snagama sigurnosti koje su pozicionirane u vladinim zgradama i starom gradskom dvorcu, prenosi dopisnik AFP-a. Harem je strateški važan grad za obje strane kako zbog svoje pozicije unutar pokrajine tako i zbog blizine turske granice.

Bitka za kontrolu ovog sjevernog grada trajala je cijeli dan, opozicione snage izvještavaju da je veći dio stanovnika grada od 20.000 uzelo oružje i stalo da se bori uz režimske snage.

Harem, smješten na planini manje od 2 km od granice s Turskom, opkolile su snage FSA neopaženo prilazeći kroz maslinjake i napuštene kuće kako bi izbjegli snajperiste smještene na dvorcu odakle se vidi cijela dolina.

Opozicionari kontroliraju šest od sedam cesti koje vode u Harem, kaže zapovjednik FSA, Ebu Said iz el Hakk brigade.

„Danas smo ubili zapovjednika Šabbiha”, kaže on.

„Ušli smo u grad u subotu u zoru sa sjevera i juga”, rekao je on, dodajući da su se vojnici sa sedam tenkova povukli u dvorac. Članovi sigurnosnih službi zauzeli su državne zgrade.

„Ubili smo veliki broj vojnika, njihova tijela još uvijek leže tamo”, kaže ebu Said, misleći n abojno polje.

„Ubijena su četiri pripadnika Šabbiha, a mi smo spalili nekoliko njihovih kuća, kao što su to oni uradili u našim selima”, rekao je on.

Većinski sunitski grad Harem bio je poznat po velikom broju pristalica Assada,koji pripada manjinskoj grupi Alevita koji su povezani sa šiitima, prema opozicionaraima.

„U svakoj od kuća bilo je oružja, dobro su opremljeni, … grad je neprijateljski”, kaže jedan od boraca.

Iscrpljeni od neprestanih borbi, većina opozicionih boraca vratila se u nedjelju u bazu u obližnji grad Ras el Hassan, sa kamionom koji su preuzeli od vladnih snaga.

Na putu do baze njihov konvoj od nekoliko vozila sa kamionetom na koji je smještena strojnica 14.5mm je pozdravljan i radosno dočekan u svakom od sela kroz koje su prošli.

(Islambosna.ba)

Share This Article