Saudijska i britanska vlada pomažu Sirijcima

sanel
By sanel

Vlada Saudijske Arabije izgradiće 2.500 kuća za sirijske izbjeglice koje se nalaze u Jordanu u kampu ez-Zateri.

“U skladu sa uputama ministra unutrašnjih poslova Saudijske Arabije Ahmeta bin Abdulaziza, projekat će koštati 7,6 miliona dolara. Planirano je da se kućeu roku od 50 dana predaju vlasnicima”, izjavio je za agenciju Anadolija koordinator kampanje za pomoć Siriji Saad bin Muhenna es-Suveyd.

Ukupna površina ez-Zateri kampa je 11.000 dunuma, a prema zvaničnim izvorima, u njemu se nalazi 23.000 sirijskih izbjeglica.

U Jordanu je oko 150.000 sirijskih izbjeglica zvanično, dok lokalni statistički podaci govore da ih je čak 250.000.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague, koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, izjavio je da će njegova zemlja donirati još tri miliona funti za sirijske izbjeglice. On je pojasnio da će dva miliona funti biti poslato humanitarnim organizacijama u Siriji, a milion nevladinim organizacijama u Jordanu. Hague je pozvao i druge države da povećaju pomoć sirijskim izbjeglicama.

“Oni koji pomažu Bashara al-Assada i njegov režim, trebali bi još jednom dobro da razmisle. Vrijeme je za udaljavanje od ovog režima. Pozivamo pristalice Assada i njegovog režima da se distanciraju od njega. U suprotnom, u budućnosti, i oni će biti okrivljeni za postupke režima”, rekao je Hague i dodao kako će Velika Britanija nastaviti sa pružanjem podrške opoziciji u Siriji.

(Anadolija)

Share This Article