Srebrenica i Gaza potvrđuju hitnu potrebu rješenja sirijske drame

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, ukazao je na hitnu potrebu preduzimanja koraka ka rješenju sirijske krize, javio je novinar agencije Anadolija iz New Yorka.

“Primjeri Srebrenice, Gazze i Halepa potvrđuju hitnu potrebu za rješenjem drame u Siriji”, rekao je šef turske diplomatije u svom obraćanju na današnjem sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), na temu sirijske krize.

Ne postoji niti jedno pitanje u vezi sa Sirijom o kojem treba voditi posebne razgovore, nego kako je rekao ministar Davutoglu, poučena primjerima Srebrenice, Gazze i Halepa, međunarodna zajednica mora preduzeti hitne korake ka rješenju krize u toj zemlji. On je još jednom ukazao na potrebu poduzimanja hitnih koraka u cilju pružanja pomoći sirijskim izbjeglicama.

Davutoglu je, podsjećajući na riječi generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, o potrebi izvlačenja pouke iz Srebrenice, ukazao na ljudsku dramu koja se dešava u Siriji.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je kako je njegova zemlja fokusirana na rješenje problema sa kojima se susreću civili protjerani iz svojih domova, ali i da fokus međunaodne zajednice mora biti identičan.

“Ukoliko pored koraka koje smo poduzeli u cilju pomoći sirijskim izbjeglicama, Sirijci nastave da napustaju svoje domove ovom dinamikom, međunarodna zajednica mora preduzeti potrebne mjere predostrožnosti”, rekao je on.

Govoreći o sirijskim izbjeglicama smještenim u Turskoj, Davutoglu je rekao kako su vrata njegove zemlje otvorena svim Sirijcima bez obzira na etničku ili meshepsku pripadnost.

On je dodao da se broj izbjeglica u njegovoj zemlji približio granici od 100 hiljada, te da još deset hiljada Sirijaca u pograničnim područjima čeka na ulazak u Tursku.

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice, zajedno sa susjedima Sirije mora formirati zajedničku komisiju za izbjeglice, koja bi olakšala i posao specijalnog predstavnika UN-a i Arapske lige za Siriju, smatra Davutoglu.

Turski ministar vanjskih poslova Davutoglu izrazio je žaljenje činjenicom da institucije UN-a u vezi sa Sirijom djeluju znatno lošijom dinamikom od očekivane.

Na sastanku Vijeća sigurnosti, kojem je nazočio na poziv Francuske, Davutoglu je izrazio uvjerenje da predstavnici članica Vijeća sigurnosti UN-a trebaju posjetiti izbjegličke kampove formirane u zemljama koje graniče sa Sirijom, kako bi se na licu mjesta informisali o stanju Sirijaca koji su bili primorani napustiti svoje domove.

Od početka sukoba u Siriji smrtno je stradalo oko 19 hiljada ljudi, dok je oko 200 hiljada Sirijaca prinudno napustilo svoje domove. Broj sirijskih izbjeglica u Turskoj približava se brojci od 100 hiljada, a u ovoj zemlji su formirana nova šatorska naselja za prihvat izbjeglica koje bježe od vojske lojalne predsjedniku Basharu al- Assadu.

(Anadolija)

Share This Article