Nema opasnosti od unutrašnjih sukoba u Libanu

sanel
By sanel

Libanski intelektualci i novinari smatraju kako napadi, koji se se desili u libanskom gradu Trablusi, neće rezultirati unutrašnjim sukobima u samom Libanu.

“Napadi koji su se tamo desili, neće uvesti Liban u građanski rat, a i krvavi događaji unutar Sirije neće se negativno odraziti na situaciju u Libanu”, poručuju libanski intelektualci i novinari.

Profesor na Američkom univerzitetu u Bejrutu Abdurrahim Ebu-Huseyin izjavio je da napadi u gradu Trablus neće izazvati građanski rat u Libanu.

“Ono što se desilo u Trablusi je lokalni problem. Konflikti koji su se desili između pojedinih etničkih grupa, ostat će samo na lokalnom nivou i ništa više”, istakao je Ebu-Huseyin.

Profesor Ebu-Huseyin je napomenuo da borbe između sljedbenika režima Bashara al-Assada i protivnika tog režima neće rezultirati sektaškim ratom u Libanu.
“Čak mogu reći da u Libanu više ne postoji opasnost od građanskog rata”, kazao je Ebu-Huseyin. On napominje da niko u Libanu ne želi novi građanski sukob u kojem bi ginuli građani.

“Novi unutrašnji sukob ne žele ni krščani niti muslimani”, kazao je Ebu-Huseyin.
On je istakao da konflikti na granici sa Sirijom neće ostaviti dugoročne posljedice na zemlju te da će pad režima u Siriji biti pozitivan događaj za čitavu regiju.
“Nesumnjivo je da dešavanja u Siriji mogu utjecati i na Liban. A, najviše će to osjetiti i Hezbolah, koji će osjetiti potrebu za novom strategijom”, naveo je Ebu-Huseyin.

Libanski novinar Misel Nuvfal, također, tvrdi da napadi u Trablusi neće rezultirati sukobima u široj regiji.

“Napadi koji su se desili u Trablusi, neće izazvati unutrašnje sukobe u Libanu. Takvi napadi su samo lokalnog karaktera. Većina građana u Trablusi podržava snage opozicije u Siriji. Zato sirijski režim želi da izazove konflikte i u okruženju”, istakao je Nuvfal.

Nuvfal, također, napominje da konflikti u Siriji ne mogu uzrokovati sukobe u unutrašnjosti Libana.

(Anadolija)

Share This Article