Sirijski opozicionari sanjaju o oružju s kojim će obarati avione

sanel
By sanel

Na rubu Seif el-Devla četvrti Aleppa, zapovjednik se prepire sa borcem. On mu je naredio da pokuša raznijeti režimski tenka ali samo sa jednom granatom.

„Samo jedna je dovoljna, s njom možeš raznijeti cijelu vojsku”, kaže zapovjednik nepovjerljivom borcu.

Ovaj prizor se ponavlja na svim linijama fronta između FSA i vojske sirijskog režima, dok borci opozicionih snaga pokušavaju preuzeti tenkove, helikoptere,.. vojni arsenal koji im očajnički nedostaje.

Zapovjednici FSA kažu da oružje koje imaju jesu Kalašnjikovi, poneki RPG, nekoliko protivzračnih topova, ali da je to sve oružje staro i istrošeno, dok je nemoguće doći do oružja koje im je potrebno protiv snaga sirijske vojske.

„Pilotirao sam ratnim avionima MIG 12 godina, a mi ovdje protiv ovih aviona borimo sa Kalašnjikovima, a to nisu ni dobri Kalašnjikovi”, kaže Alaa Saadeddin, prebjegli pilot.

„Protivavionski mitraljezi su najteže oružje koje imamo”, dodaje on. „Nemamo rakete zemlja-vazduh, nemamo Grad rakete, nemamo zemlja-zemlja rakete”.

Kada je Ebu Merjem odlučio oformiti svoju opozicionu jednicu obratio se brigadi Liwa el Tevhid, opozicionoj brigadi koja je okupila sve brigade i bataljone u jednu, kako bi dobio neophodno oružje.

„Liwa el Tevhid nam je dala dva Kalašnjikova, te smo morali pronaći način da kupimo ostatak. Imamo 22 muškaraca i 12 pušaka, pa idemo u grupama. Prva grupa uzima oružje i ide u borbu, a kada se vrate onda daju oružje drugoj grupi”.

Oružje koje im je dostupno nije jeftino, Kalašnjikov se prodaje za 150.000 sirijskih funti, gotovo 2.400 dolara, jedan metak je najmanje dva dolara, a granata je preko 150 dolara, kažu zapovjednici.

Sirijski opozicionari se smiju na priče libijskih boraca koji bi redovno ispalili po rafal u zrak kako bi proslavili pobjednu na bojnom polju.

„Ako bilo koji opozicioni borac u bilo kojoj grupi ispali metak u bilo kojem smjeru osim u pravcu neprijatelja on će biti izbačen iz grupe”, kaže Saadeddin.

„Veliki dio oružja koji imamo dobili smo režimskih snaga, ili smo ih uzeli od vojnika koje smo ubili, ili smo ih kupili od Šabbiha, ili korumpiranih državnih vojnih snaga”, rekao je Ebu Velid, zapovjednik u gradu Marea.

“Uzmi mo ovu granatu kao primjer, kupili smo je od vojnika Alevita”, kaže on pokazujući rusku zelenu granatu.

“On voli novac više nego što voli svoju stranu”, dodaje on.

Opozicionari kažu da su uspjeli kupiti nešto oružja preko granice, uglavnom u Iraku, ali i u Libanonu, u manjoj mjeri u Turskoj.

Ebu Velid i drugi zapovjednici kažu da je njihovim snagama potrebno sve od municije do projektila zemlja-zemlja. Ali oružje o kojem opozicioni borci najviše sanjaju jeste ono s kojim se može oboriti avion.

Sirijska vojska uništava Aleppo i njegovu okolinu svojom flotom borbenih aviona i helikoptera.

„Kada kažemo da je neka četvrt oslobođena, to ne znači u zraku već samo na zemlji, jer u svakom trenutku avion ili helikopter može doći i napasti a mi nemamo raketa”, kaže Ebu Abbas, drugi zapovjednik Liwa el Tevhid u Marei.

„Najvažnije je da imate oružje s kojim možete oboriti avion”, naglašava Ebu Velid.

U nedostatku teške artiljerije opozicioni vojnici prave uređaje, bombe i rakete domaće izrade.

U Mašhad četvrti dok tenk postaje sve bliži grupa opozicionara naoružana je samo sa Kalašnjikovima i molotovljevim koktelima koji su napravljeni od starih tegli s krastavcima.

“To je razlika između nas i njih”, kaže jedan od zapovjednika. „Oni imaju sve, mi nemamo ništa osima Allaha. I on je dovoljan”.

(IslamBosna.ba)

Share This Article