VIDEO: Unisteno od 5 do 10 helikoptera režimske vojske

sanel
By sanel

Slobodna sirijska vojska tvrdi da je uništila između pet i dest helikoptera sirijskih zračnih snaga na vojnom aerodromu Taftanaz, lociranom u sjevernim gradovima Aleppa i Idliba.

Video snimak koji su aktivisti postavili na internet iz daljine prikazuje sukobe na aerodromu.

{youtube}m1vBBpHbSec{/youtube}

Video snimak ispod prikazuje uništene helikoptere:

{youtube}kNgDy9XzsWQ{/youtube}

Međutim AFP izvještava da opozicionari tvrde da su uništili pet helikoptera u Taftanazu:

Ebu Mussab, borac koji je učestvovao u napadu izjavio je za AFP da su opozicionari granatirali vojni aerodrom
Taftanaza sa dva zarobljena tenka i uništili pet vojnih helikoptera.

AFP također navodi izjavu Sirijske opservatorije za ljudska prava da je 14 pripadnika sirijske regularne vojske ubijeno tokom borbi u Taftanazu.

{youtube}VAXKbuDGuHU{/youtube}

Mnogo važnih stvari se može izvući kao zaključak iz ovih video snimaka, kao prvo geografija terena odgovara onome što je od ranije poznato o tom području, a odgovara i drugim video snimcima koji govore o napadu na bazu koji daju vjerodostojnost snimcima.

Druga važna stvar koja se da zaključiti jeste da je borba bila gotovo jednostrana. U video snimku se vidi paljba iz teške artiljerije, ali čini se da nema povratne paljbe s
režimske strane, čak ni nagovještaja da je neki od helikoptera pokušao da se pokrene. Sve ovo sugerira da je FSA vjerovatno bila u mogućnosti da neotkrivena priđe bazi ili da su jedinice koje su branile bazu pobjegle ili prebjegle. Ovi helikopteri su vrlo lahko mogli nanijeti štetu vozilima FSA ili ih čak napasti s udaljenosti.

Međutim najvažnija stvar u svemu ovome jeste da je ovo veliki gubitak sirijskih režimskih snaga.

Taftanaz baza je jedna od ključnih baza za napredovanje u vojnim operacijama na cesti između Idliba i Aleppa. Nadalje, čak i da je baza potpuno operativa sirijski režim u posljednjih nekoliko mjeseci suočen je sa velikim porazima, uprkos što to režimski mediji pokušavaju zamaskirati.

Konkretno režim je pokušao napraviti veliki napad svim snagama na opoziciono uporište Kafranbel, međutim borci FSA su odbili napadea i gubici u režimskim snagama su bili veliki. Dalje, FSA je nedavno iz zasjede napala veliki vojni konvoj u Ma’arrat Misrinu, koji je napredovao prema sjeveru kako bi osigurao granične prijelaze. Drugim riječima čak i uz veliku bazu helikoptera, FSA niže pobjedu za pobjedom u ovom području.

Kako su aktivisti objavili u junu borci FSA su navodno oborili najmanje dva helikoptera u blizini.

U Idlib pokrajini čak i područja koja režim smatra kao mjestima od izuzetnog strateškog značaja njegova,režimska, vojska je dokazno neučinkovita u vraćanju teritorija pod svoju kontrolu ili čak u tome da odbije dalje napredovanje FSA.

Budući da nazivaju ovo ratom iscrpljivanja ova vijest o zračnoj bazi je još značajnija. U zapadnim medijima nedavno su se pojavili podaci koji govore da je na dan 10. avgusta režim imao 71 helikopter. Ukoliko je sad u bazi uništeno između 5 i 10 helikoptera, računajući i oboreni helikopter u Damasku od prije nekoliko dana to znači da su Assadove helikopterske snage smanjene između 7 i 15 odsto za samo tri dana. Aferim momci!

(Islambosna.ba)

Share This Article