Hiljade letaka bačene na Damask

sanel
By sanel

Na Damask i njegovo predgrađe danas su iz helikoptera sirijske vojske bačene hiljade letaka, u kojima se pobunjenici pozivaju da predaju oružje i upozoravaju da će se, u suprotnom, suočiti sa “neizbježnom smrću”.

Leci su, po svemu sudeći, sastavni deo psihološkog rata režima protiv pobunjenika i procjenjuje se da je malo vjerovatno da će imati bilo kakav uticaj na njihovu namjeru da svrgnu režim sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

Organizacije za ljudska prava navode da je od početka pobune u Siriji u martu 2011. ubijeno više od 20.000 ljudi.

Vojska u posljednjih mjesec dana vodi bitku sa pobunjenicima u predgrađu Damaska, a velike borbe vode se u Alepu na sjeveru zemlje.

Vlada je nedavno pojačala ofanzivu za preuzimanje kontrole nad pobunjeničkim četvrtima na periferiji Damaska, gdje su u višednevnim sukobima ubijene stotine ljudi.

U nekim od letaka, na kojima su potpisane sirijske oružane snage i generalštab vojske, piše: “Sirijska vojska je odlučna da očisti svaki pedalj Sirije i imate samo dvije mogućnosti: Položite oružje… ili se suočite sa neizbježnom smrću”.

“Niko vam neće pomoći. Naveli su vas da uperite oružje na sunarodnike. Oni se naslađuju a vi ste suočeni sa smrću. Zašto? Za koga?”, tekst je letka.

(RSE)

Share This Article