Stručnjaci smatraju da Sirija pokušava prenijeti krizu u Liban

sanel
By sanel

Libanski politički i vojni stručnjaci smatraju da sirijski režim na čelu sa predsjednikom Basharom al-Assadom, potičući sukobe u Libanu, pokušava prenijeti krizu u ovu zemlju.

Predsjednik Uprave za demokratiju i ljudska prava u Libanu Nebil el-Halebi, u izjavi za agenciju Anadolija, posljednje sukobe pristalica i protivnika Bashara al-Assada u Libanu, okarakterisao je kao pokušaj prenošenja krize iz Sirije u Liban, u cilju odvraćanja pažnje svjetske javnosti od Sirije.

Halebi je pojasnio kako se Liban ne miješa u unutarnje poslove Sirije, ali je optužio ovu zemlju za aktivnosti u smjeru destabilizacije Libana.

On je ukazao na mogućnost sukoba sunija i šiija u Libanu, ali i pojasnio kako takvi sukobi, manjih ili većih razmjera, uključujući i sve češće otmice, dolaze kao rezultat vanjskih uticaja.

Predsjednik Libanske organizacije za ljudska prava Ali Seyh Ammar, rekao je kako režim Bashara al-Assada pokušava stvoriti “sigurnosni vakum” u više libanskih regija, kako bi ova zemlja postala faktor nestabilnosti u regionu.

U Libanu je proteklih sedmica oteto 20 osoba, a sukobi između pristalica al-Assada i njegovi protivnika i u ovoj su zemlji sve intenzivniji.

(Anadolija)


Share This Article