Mursijeva inicijativa za rješavanje sirijske krize

sanel
By sanel

Generalni sekreatar Arapske lige Nebil el-Arabi podržao je ideju egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija da se pokrene regionalna platforma kojom bi se ponašlo adekvatno rješenje za pitanje sirijske krize koja traje skoro godinu i pol dana.

Prilikom obraćanja medijima poslije sastanka sa ministrom vanjskih poslova Sudana Ali Ahmet Kirtijem, generalni sekreatar Arabi je izjavio de se svaki dan situacija u Siriji dodatno pogoršava.

Arabi je napomenuo da su odluke koje su usvojili ministri vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige na prethodnim zasjedanjima još uvijek obavezujuće i da se moraju poštovati.

On ističe da su predstavnici Ujedinjenih naroda i Arapske lige nastavili sa dogovorima sa specijalnim predstavnikom za Siriju El-Ahtar el-Ibrahimom.

Prethodno je egipatski predsjednik Muhammed Mursi predložio da se formira četvoročlana koalicija koju bi činili Turska, Iran, Saudijska Arabija i Egipat, koja bi pokušala pronači rješenje za sirijsku političku krizu.

“Arapska liga podržava svaku inicijativu koja bi doprinijela rješenju krize u Siriji. Stoga se nadam da bi i prijedlog ove četiri utjecajne zemlje iz regije doprinio rješavanju sirijskog pitanja”, kazao je Arabi.

Podsječamo da je Arapska liga prethodno donijela odluku, većinom glasova, da uvede sankcije Siriji kojima se predviđa prekid trgovinskih veza sa ovom bliskoistočnom zemljom i zamrzavanje njenih sredstava zbog nasilja režima u Damasku nad demonstrantima.

Arapska liga je sa 19 glasova od ukupno 22 člana organizacije usvojila sankcije kojima se zabranjuju putovanja sirijskih zvaničnika, zamrzava imovina članova vlade sadašnjeg predsjednika Bashara al-Assada, obustavlja poslovanje sa Sirijskom centralnom bankom i prekida investiranje u Siriju.

Sirija je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice zbog brutalnog obračuna režima predsjednika Bashara al-Assada sa demonstrantima koji od sredine marta traže njegovu ostavku. EU i SAD do sada su uvele više sankcija protiv okrutnog režima u Damasku, uključujući i strogu zabranu na uvoz sirijske nafte.

Prema određenim procjenama Ujedinjenih nacija, u nasilnom obračunu sirijskih vlasti sa učesnicima antirežimskih protesta, koji traju od sredine marta ove godine, život je izgubilo više od 3.500 ljudi.

(Anadolija)

Share This Article