Sastanak operacijskog mehanizma Turske i SAD-a u znaku Sirije

sanel
By sanel

Tokom sastanka operacijskog mehanizma, čije formiranje je dogovoreno za vrijeme nedavne posjete američke državne sekretarke Hillary Clinton Turskoj, turski i američki zvaničnici fokusirali su se na problem Sirije.

Glasnogovornica State departmenta Victoria Nuland izjavila je da su zvaničnici dviju zemalja razgovarali o velikom broju tema i izazova povezanih sa Sirijom, za podršku opoziciji i ubrzanju dolaska dana kada će sirijski predsjednik Bashar al- Assad otići s vlasti i početi tranzicija u toj zemlji, kao i o gorućem problemu izbjeglica.

“Kao što znate, ovaj sastanak održan je kao rezultat dogovora američke sekretarke Hillary Clinton i turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutuoglua 11. avgusta, kad je dogovoreno da započnu intenzivni razgovori u vezi sa ovim. Razgovori su započeli”, rekla je jučer glasnogovornica Nuland.

Nulad je kazala da je sastanak zamišljen tako da analizira široki spektar nepredvidlivih situacija sa kojima bi se mogli suočiti.

“Tragamo za izvodljivom opcijom kada je riječ o tome šta bi mogli učiniti skupa kako bi ocijenili da li će naš zajednički cilj ubrzavanja tranzicije biti unaprijeđen”, pojasnila je Nuland.

Na pitanje o mogućnosti korištenja hemijskog oružja u Sirji, Nuland je kazada da one ne može reći detaljinije da li je o tome bilo riječi i koliko opširno je o tome razgovarano. Ipak, kazala je, “ne samo sa turskom, ali i sa drugom partnerima i saveznicima obavljamo planiranje nepredviđenih situacija u slučaju da budemo suočeni sa situacijom da Assad napravi užasan i strašan izbor”.

“Također, postoji potreba da se planira ono što slijedi poslije. Kada taj dan dođe, kada Assadov režim padne i nastane period tranzicije, međunarodna zajednica će biti spremna da ponudi podršku sirijskom narodu u oslobađanju od najopasnijeg oružja Assadovog režima”,dodala je ona.

Na pitanje o temi terorističke organizacije PKK-a i bombaškom napadu u Gaziantepu, Nuland je kratko kazala da nema nikakvu specifičnu informaciju kada je riječ o ovoj temi, ali da se, ne samo sa turskom već i drugim zemljama, vode razgovori i sa Kurdima u Siriji, koji žele da budu dio mirne u demokratske trnazicije i učestvuju u gradnji demokratske budućnosti ove zemlje.

(Anadolija)

Share This Article