Sirijski avioni na iračkoj teritoriji napali Albu Kamal

sanel
By sanel

Sirijski vojni avioni prešli su u irački zračni prostor u četvrtak da bi izvršili zračne napade na grad Albu Kamal, koji je pod kontrolom pobunjeničkih snaga, kazali su irački zvaničnici.

“Sirijski borbeni avioni prešli su iračku granicu oko osam sati ujutro po lokalnom vremenu i zadržali se 15 minuta, a meta im je bila grad Abu Kamal”, rekao je potpukovnik iračke pogranične straže koji je želio ostati anoniman.

Zvaničnik u komandnom centru u Anbaru, zapadnoj iračkoj pokrajini koja graniči s Albu Kamalom u Siriji, potvrdio je informaciju, ali je odbio saopćiti više detalja.

Gradonačelnik Kvaima, iračkog grada koji se graniči s Albu Kamalom, rekao je da je došlo do napada na Albu Kamal, ali da letjelice nisu prešle granicu.

“Došlo je do zračnih napada na Albu Kamal. Nije bilo sirijskih letjelica koje su prešle iračku granicu – sve što se desilo je bilo na teritoriji Sirije”, rekao je Farhan el-Obeidi.

Prošlog mjeseca su sirijski pobunjenici preuzeli kontrolu nad Albu Kamalom, jednim od tri glavna granična prijelaza duž sirijsko-iračke granice duge 600 kilometara.

(Fena)

Share This Article