Rijad el Assaad: el Šaraa je na sigurnom mjestu u Siriji

sanel
By sanel

Zapovijednik FSA pukovnik Rijad el-Assaad u članku objavljenom u srijedu izjavio je da sirijski potpredsjednik Faruk el-Šaara, koji je prebjegao iz sirijskog režima je “na vrlo sigurnom mjestu u Siriji.”

Assaad je dodao, tokom razgovora s kuvajtskim listom Al-Rai da “mnogi dužnosnici, koji su vrlo bliski Bashar el-Assadu i visoko rangirani oficiri povezani s režimom,kontinuirano koordiniraju sa Slobodnom sirijskom vojskom kako bi im pomogli pri prebjegu naročito nakon što su uvidjeli da je pad sirijskog režima neizbježan”.

Šaara je najuticajni sunit u unutrašnjem krugu oko predsjednika Assada.

Osvrćući se na libanonski Hezbollah, Assaad je rekao a se ova šiitska grupa bori s režimskom sirijskom vojskom i ulaže napore da prenese krizu na susjedne zemlje poput Turske, Iraka i Libanona.

Zapovijednik FSA je i negirao tvrdnje da sirijski opozicionari drže u zarobljeništvu u Siriji člana libanonske porodice el Mikdad. On je rekao da je ta tvrdnja varka sirijskog režima u nastojanju da prenese krizu i destabilizira ulice Libanona.

On je izjavio da je sirijski režim taj koji je oteo člana el Mikdad porodice negiravši da se vrše pregovori između FSA i libanonske vlade po tom pitanju.

Prošle sedmice članovi libanonske porodice el Mikdad su izjavili da je ‘vojno krilo’ porodice otelo više od 20 pripadnika FSA i jednog državljanina Turske. Otmica je uslijedila nakon otmice Hassana el Mikdada u Siriji.

Po pitanju hemijskog oružja i mogućnosti njegove upotrebe pukovnik Assaad je izjavio da nije ovom sistemu nije strana upotreba ovog oružja i da svakog momenta očekuju njegovu upotrebu. On je dodao kako je režim već počeo upotrebljavati bojeve glave punjene hemijskim oružjem ali ne u velikom obimu. „Imamo puno ozlijeda koje su rezultat ovog oružja”.

Assaad je rekao da je vojska izgubila kontrolni sistem kao i 90 odsto teritorija Idliba, Deir ezZura, Aleppa, Homsa i Damaska, kao i sposobnost konfrontacije uprkos svom oslanjanju na ratno vazduhoplovstvo.

(Islambosna.ba)

Share This Article