Nova bombardiranja i sukobi u Siriji

sanel
By sanel

Sukobi u Damasku su ponovo izbili u četvrtak, dok sirijske trupe ispaljuju minobacačke granate, kažu aktivisti, opisujući sukobe jednim od najžešćih u prijestolnici tokom ovog mjeseca.

Izbijanje novog vala nasilja dogodilo se u isto vrijeme kada posmatrači Ujedinjenih naroda (UN) napuštaju zemlju zbog isteka mandata, koji nije obnovljen zbog pogoršanja uslova koji su doveli do građanskog rata.

Šef UN-ove posmatračke misije Babacar Gaye napustit će Siriju u četvrtak, prenosi Reuters.

Neki posmatrači napustili su Siriju u srijedu, a očekuje se da će više njih pratiti šefa misije i napustiti državu u četvrtak.

Vladine snage ispaljivale su minobacačke granate sa planine Kvasijun iznad Damaska, a u južnim predgrađima se mogu čuti zvukovi razmjene vatre između pobunjenika i Vladinih snaga.

“Eksplozije i pucnjava trajale su skoro sat vremena. Nije tako loše kao u srijedu, ali su ipak tenzije veoma zategnute. Vjerujem da se mogu čuti odjeci pucnjave i sukoba u većini naselja Damaska”, rekao je aktivista opozicije Samir el-Shami za Reuters preko Skypea.

On i drugi aktivisti kažu kako se čini da su sukobi najžešći u južnim dijelovima Damaska, gdje su pobunjenici uspjeli ući iz predgrađa u blizini prijestolnice.

Granatiranje Halepa

Drugi aktivista kaže da su snage predsjednika Bashara al-Assada upale u jugoistočni kvart Kafr Suseh u četvrtak ujutro i uhapsile nekoliko osoba.

Više stotina stanovnika je raseljeno zbog sukoba u gradu, a mnogi su potražili utočišta u džamijama i školama u mirnijim područjima.

Sirijska vojska, uz podršku tenkova i avijacije, bombardirala je u četvrtak nekoliko pobunjeničkih četvrti u Halepu, opustošenom sukobima koji traju više od mjesec dana.

Četvrti Sahur, Tarik al-Bab, Bustane al-Kasr i Al-Shar bombardirane su u četvrtak ujutro iz teške artiljerije, objavio je glavni štab sirijske revolucije, koji okuplja proturežimske ustanike, te Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U Tarik al-Babu po jedna granata padala je svakih pet minuta, dok je borbeni avion bombardirao četvrt Sahur.

Sukobi su se odvijali i u četvrti Salaheddin, glavnom pobunjeničkom uporištu, gdje je jedan ustanik ubijen, kao i u Seif al-Davli, Sulejman al-Halabiju i Hamdanijeu, ističe Opservatorija.

Prema podacima Opservatorije, sukobi su se odvijali u srijedu navečer između ustanika i vojnika blizu vojnog aerodroma Menah kod Halepa.

Ustanici tvrde da avioni koji bombardiraju Halep uzlijeću sa tog aerodroma.

(AJB)

Share This Article