Rusija i Kina upozoravaju

sanel
By sanel

Ruski ministar vanjskih poslova upozorio je u utorak Zapad da ne preduzima jednostrane poteze u pogledu Sirije, izjavivši da su se Rusija i Kina složile da su kršenja međunarodnog prava i Povelje UN-a nedopustiva, javljaju ruski mediji.

Rusija i Kina protive se vojnoj intervenciji u Siriji i uložile su veto na tri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojima bi se izvršio pritisak na Damask da okonča nasilje.

Lavrov je izrekao upozorenje dan nakon što je američki predsjednik Barack Obama u jasnom upozorenju režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada istaknuo da premještanje ili upotreba hemijskog oružja u Siriji predstavlja “crvenu liniju” za SAD i da će imati “ogromne posljedice”.

“Do sada nisam dao nalog za vojnu intervenciju u Siriji”, naglasio je Obama na neočekivanoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

“Ako primijetimo premještanje ili upotrebu hemijskog oružja, to bi moglo promijeniti naše procjene i odluke”, rekao je.

Rusija i Kina temelje svoju diplomatsku saradnju na “potrebi striktnog pridržavanja normi međunarodnog prava i načela sadržanih u Povelji UN-a”, rekao je Lavrov na sastanku s kineskim državnim savjetnikom Daiem Bingguom.

“Smatram da je to jedini pravilan put u današnjim uvjetima”, kazao je Lavrov.

(AJ Balkans)

Share This Article