Assad u javnosti prvi put od 4. jula

sanel
By sanel

Sirijska državna televizija prikazala je snimak predsjednika Bashara al-Assada kako se moli u džamiji u Damasku, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od bombardiranja prijestolnice u kojem su prošlog mjeseca poginuli ministar odbrane i još tri visoka sigurnosna zvaničnika.

On se posljednji put pojavio u javnosti 4. jula kada je održao govor u parlamentu, navodi AP.

Assad se u nedjelju molio u džamiji Rihab al-Hamad povodom početka trodnevnog Ramazanskog bajrama.

U međuvremenu je Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) saopćila da su u operacijama sirijske vojske protiv opozicijskih aktivista koje traju od subote navečer poginule 63 osobe među kojima su dvije žene i dvoje djece.

U saopćenju ove organizacije je navedeno da je u gradu Deyr Ez Zoru poginulo 37, u Deri deset i Damasku i njegovom predgrađu šest, u Idlibu četiri, u Homsu tri, u Rakki dvije i u Hami jedna osoba.

Sirijska novinska mreža (SNN) je objavila da su vojne operacije širom zemlje nastavljene.

Sirijska vlada je proteklog mjeseca doživjela niz udaraca i počela da gubi kontrolu nad zemljom.

Bombardiranje sjedišta državne sigurnosti u Damasku 18. jula u kojem su poginuli visoki zvaničnici zadalo je težak udarac Assadu. Među pet zvaničnika koji su poginuli u tom napadu bio je i brat njegove žene.

Prebjeg zvaničnika

Osim toga, veliki broj vladinih zvaničnika, diplomata i generala prebjegao je na stranu opozicije, a sigurnosne snage nisu uspjele da u potpunosti poraze pobunjenike u dva najvažnija grada Damasku i Halepu, pišu agencije.

U međuvremenu se spekulira gdje bi mogao da se nalazi potpredsjednik Sirije Farouq al-Sharie za kojeg neki pripadnici Sirijske slobodne vojske tvrde da je prebjegao na stranu opozicije.

Međutim, njegova kancelarija je u subotu demantirala ove izvještaje i navela da al-Sharie ni u jednom trenutku nije razmišljao da napusti zemlji.

Ipak, on se nije vidio na snimku Assada u džamiji.

(AJ Balkans)

Share This Article