Brahimi traži podršku međunarodne zajednice

sanel
By sanel

Novi specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) za Siriju Lakhdar Brahimi izjavio je u petak da je neophodna saradnja za pronalaženje mirnog rješenja za Siriju.

“Nema sumnje da neću biti u stanju nešto bitno uraditi ukoliko ne budem imao podršku (međunarodne zajednice) i ukoliko ne budem imao saradnju sa Sirijcima”, rekao je dugogodišnji alžirski diplomata.

Brahimi je takođe insistirao da se diplomatski napori ne smiju napustiti.

Saradnja sa Sirijcima

“Ova misija mora postojati. Moramo pokušati. Moramo pokazati da sirijski narod nije prepušten sebi. Možda ne uspijemo (u toj misiji), ali ponekad imamo sreće i možemo napraviti iskorak”, rekao je Brahimi.

“Ono u šta sam uvjeren je da ću dati sve od sebe, sve što mogu. Nadam se da ću naći način za saradnju sa Sirijcima na početku i također podršku od  međunarodne zajednice”, rekao je novi specijalni izaslanik za Siriju za francuski televizijski kanal France 24.

Brahimi je najavio da ubrzo odlazi u New York, na razgovore s predstavnicima država članica Vijeća sigurnosti UN-a i generalnim sekretarom Ban Ki Moonom.

“Razgovarat ćemo veoma, veoma ozbiljno kako oni mogu pomoći. Oni su od mene tražili da radim ovaj posao. Oni su podijeljeni, ali sigurno se mogu ujediniti oko nečega kao što je ovo i nadam se da hoće”, kazao je Brahimi.

(AJ Balkans)

Share This Article