Rusija protiv zabrane leta nad Sirijom

sanel
By sanel

Rusija je odbacila mogućnost uvođenja zone zabrane leta u pograničnim oblastima nad Sirijom, s ciljem da se pomogne sirijskim civilima koji bježe iz te sukobom zahvaćene zemlje.

“Morate da riješite problem sigurnosti građana korištenjem metoda koje su u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u intervuju za arapsku televiziju Sky News Arabia, koji će u subotu u cjelini biti emitiran.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton izjavila je prošle nedjelje u Istanbulu da SAD žele da “ubrzaju okončanje krvoprolića i kraj režima Bashara al-Assada u Siriji” i da SAD i Turska razmatraju uvođenje zone zabrane leta.

Reagirajući na takvu inicijativu, Lavrov je izjavio da je uvođenje zone zabrane leta nad Sirijom neprihvatljiva.

‘To je neprihvatljivo’

“Ukoliko pokušate da napravite zonu zabrane leta i sigurnosne zone u vojne svrhe, pozivajući se na međunarodne krizu (u Siriji) – to je neprihvatljivo”, istakao je Lavrov, prenijela je agencija AFP.

Clinton je 11. avgusta u Istanbulu razgovarala sa turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom o operativnim planovima da se “ubrza okončanje krvoprolića i Assadovog režima”.

Uvođenje zone zabrane leta predstavljalo je ključnu pomoć u naporima libijskih pobunjenika da sruše Muammara Gaddafija, ali SAD i njihovi evropski saveznici do sada nisu bili spremni da se otvoreno preuzmu vojnu ulogu u Siriji.

(AJ Balkans)

Share This Article