Brahimi nasljeđuje Annana na poziciji posrednika za Siriju

sanel
By sanel
Alžirski diplomatski veteran Lakšar Brahimi pristao je da nasiljedi Kofija Annana na položaju međunarodnog posrednika za Siriju, saopćili su u četvrtak izvori iz UN-a agenciji Reuters.


Annan je odstupio s tog položaja krajem augusta nakon šest mjeseci provedenih na njemu jer je, kako je rekao mirovni plan za Siriju blokiran podjelama u Vijeću sigurnosti UN-a.

Diplomati su izjavili Reutersu da Brahimi, koji je sedmicama bio neodlučan da li da prihvati ponudu generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da postane mirovni posrednik, ne želi da postan puka zamjena za Annana, nego nastoji da promijeni zvanični naziv funkcije i ojača mandat mirovnog posrednika.

“On je prihvatio tu poziciju”, izjavio je Reutersu dobro obaviješteni izvor koji je tražio da ostane anoniman, dodajući da je Ban Ki-moon “pristao da se promijeni naziv za tu funkciju”.

Jedan diplomata iz Vijeća sigurnosti potvrdio je isto.

Zvaničnici UN-a saopćili su da još nije poznato kada će biti donijeta zvanična objava. Annanova zvanična funkcija bila je “specijalni zajednički posrednik Ujedinjenih nacija i Arapske lige”.

Ostalo je nejasno kakve će biti Brahimijeve veze s Arapskom ligom, tvrde diplomati. Oni kažu da će Brahimi imati sjedište u New Yorku, za razliku od Annana koji je imao sjedište u Ženevi.

(FENA)
Share This Article