Optužbe iz SAD-a: Iran trenira sirijske militante

sanel
By sanel
Prema izjavama vrhovnih vojnih zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država, Iran pomaže u treniranju i opremanju militanata u Siriji, koji žele pomoći predsjedniku Basharu al-Assadu.

General Martin Dempsey je rekao da militanti imaju za cilj da smanje pritisak na umorne i istrošene snage Sirijske vlade.

Dempsey je izjavio da snage Sirijske vlade nakon 18 mjeseci borbe počinju plaćati cijenu.

“Imaju probleme sa opskrbom, imaju probleme sa moralom. Njihovi problemi su uzrokovani stanjem u kojem se nalaze od početka sukoba”, kazao je Dempsey.

Prema njegovim riječima, Iran trenira militante sirijskih šiita. Pobunjenike sunite u Siriji podržavaju druge sunitske zemlje, kao što su Saudijska Arabija, Katar i Turska.

Iranski šiiti podržavaju Assada, koji je član manjinske sekte Alawita, renosi BBC.

Govoreći na istoj konferenciji, američki sekretar odbrane Leon Panetta je rekao da je postalo očigledno da Iran pruža podršku i da trenira vojsku Sirijske vlade.

“Mislimo da Iran ne bi trebao imati tu ulogu u kojoj se sada nalazi. To samo pridodaje nasilju u Siriji. Pomažu režim koji će na kraju ipak propasti”, kazao je Panetta.

Dempsey je dodao da je Washington održao razgovore sa Jordanom i Turskom, susjednim zemljama Sirije, o stvaranju sigurnih zona, a sve zbog priliva izbjeglica iz Sirije.

Na samitu Islamskih zemalja članice će, i pored protesta Irana, suspendovati Siriju. Iran je Siriju opisao kao dio važnog regionalnog saveza koji Teheran ni pod koju cijenu ne želi vidjeti uništenog.

U međuvremenu su aktivistu u Alepu izvijestili da su vladine snage granatirale nekoliko dijelova grada pod kontrolom pobunjenika, uključujući Saif al-Dawlu i Salah al-Din.


(Klix.ba)
Share This Article