FSA preuzeo odgovornost za napad u Damasku

sanel
By sanel

Slobodna sirijska vojska (FSA) preuzela je odgovornost za niz eksplozija blizu hotela u centru Damaska u kojem odsjedaju posmatrači misije Ujedinjenih naroda (UN) u Siriji.

Troje ljudi je povrijeđeno u eksploziji ispred hotela Dama Rose na trgu al-Umawiyeen.

Abu al-Noor, glasnogovornik brigade Ahfad al-Rasoul koja je preuzela odgovornost za eksploziju, rekao je za Al Jazeeru da je FSA planirao napad mjesecima.

„Meta operacije je bila Centralna sigurnosna komanda kao odgovor na ubistva koja su počinile sigurnosne snage širom zemlje“, rekao je on u telefonskom intervjuu iz Damaska u srijedu ujutro.

FSA je postavio osam kanistera sa eksplozivom u blizini Centralne sigurnosne komande sirijske vojske, kako bi eksplodirale tokom dnevnog sastanka, rekao je Noor.

Prema njegovim riječima, FSA je dobio informacije da će blizu 150 visokih zvaničnika učestvovati na tom sastanku. Dodao je da ne zna koliko je bilo žrtava, jer sigurnosne snage kontroliraju to područje.

„Nastavit ćemo izvoditi slične operacije u prijestolnici dok ne dođemo do njega (Assada) u predsjedničkoj palati“, naveo je.

Sirijska državna televizija izvijestila je da je eksplozija u području Abu Remanih, blizu vojnih i trgovačkih sjedišta, izazvana bombom koja je postavljena u cisterni za gorivo u srijedu ujutro.

Drugi hotel

Zvaničnik sirijske Vlade Faisal Mekdad posjetio je mjesto nesreće, te rekao da niko od osoblja UN-a nije povrijeđen.

Eksplozija se desila dok je šefica UN-ove humanitarne misije Valerie Amos boravila u sirijskog prijestolnici, ali vjeruje se da njen tim odsjeda u drugom hotelu.

„Ovo je krivično djelo koje pokazuje kakvim napadima je izložena Sirija. Takva eksplozija neće utjecati na Siriju“, rekao je Mekdad.

„Potvrđujem da smo mi sa UN-om i uradit ćemo sve što možemo da garantiramo njihovu zaštitu kako bi mogli raditi svoj posao“, dodao je.

Slobodna sirijska vojska kazala je za Al Jazeeru da je odgovorna za napad.

Novinarka Al Jazeere Rula Amin, koja izvještava iz Bejruta, rekla je da navodne akcije FSA u srcu prijestolnice pokazuju da oni dobijaju samopouzdanje.

„Ono što je interesantno jeste da je ovo osigurano područje“, rekla je ona.

Brojni napadi

Povrijeđeni su prevezeni u bolnicu, a policija je blokirala trg.

Damask je ovog mjeseca potreslo nekoliko eksplozija, uključujući napad prošlog mjeseca na sjedište nacionalne sigurnosti, u kojem su poginula tri visoka sigurnosna zvaničnika.

Šef mirovnjačke misije UN-a, general Babacar Gaye, u ponedjeljak je održao konferenciju za novinare u hotelu Dama Rose.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u četvrtak kako bi razmotrilo budućnost posmatračke misije, čiji mandat ističe 19. augusta.

(AJ Balkans)

Share This Article