Protiv Assadovog režima bore se i bivši libijski pobunjenici

sanel
By sanel

Broj protivnika sirijskog režima, čini se, raste iz dana u dan, a sad su se borcima protiv službene vojske pridružili i neki iskusni pobunjenici – oni koji su prošle godine u Libiji borili protiv Gadafijevih pristaša.

Sad su se mnogi od njih prebacili u Siriju, gdje tamošnjim pobunjenicima pomažu u organizaciji te ih obučavaju za rat protiv u pravilu bolje opremljene vojske. Među njima je i Hussam Najjar, koji potječe iz Dublina, a koji je prošle godine bio dijelom moćne paravojne formacije koju je vodio Mahdi al-Harati i koja je prvo upala u Gadafijevo sjedište u Tripoliju.

Isti taj Harati danas vodi svoju jedinicu i u Siriji. U njoj su uglavnom Sirijci, ali ima i podosta stranih boraca te dvadesetak pripadnika “star libijske” jedinice. Najjar nije oklijevao da im se pridruži kada mu je stigao poziv u Dublin, kazao je za Reuters.

Arsenal sirijskih pobunjenika se višestruko povećao zadnjih mjeseci

Najjar je ispričao kako je bio vrlo iznenađen lošom organizacijom među sirijskim pobunjenicima i lošom opremom koju su imali, naznačivši kako mu se čini da su Sirijci pod Assadom trpe veću represiju nego Libijci pod Gadafijem. “Skoro sam zaplakao kada sam vidio s kakvim se oružjem bore. Puške su bile skoro beskorisne. Dobivamo ostatke iz iračkog rata, ostatke iz nekih starih bitaka. Srećom pa smo sad i mi tu, jer znamo kako popraviti to oružje”, kazao je Najjar za Reuters.

Međutim, stvari su se u međuvremenu promijenile pa se “arsenal sirijskih pobunjenika zadnjih mjeseci višestruko poboljšao i povećao”. Sad imaju i protuzračne topove te snajpere. Najveći problem i dalje predstavlja teška dezorganizacija, jer su sirijski pobunjenici prilično heterogena skupina.

Osim toga, u Siriji NATO ne može, barem zasad, odigrati istu ulogu kao u Libiji, jer UN nije odobrio mandat za uspostavu zone zabrane leta. Najjar priča kako su u Libiji pobunjenici imali veliku i direktnu protekciju NATO-a, te su se mogli mirno organizirati i okupljati bez straha da ih Gadafijeva vojska može dohvatiti.

(Index.hr)

Share This Article