Događanja u Siriji sve više dobivaju međunarodni značaj

sanel
By sanel

Predsjednik Turske Abdullah Gul, uoči sastanka Organizacije islamske konferencije (OIC) u Džeddi, rekao je kako događanja u Siriji prolaze kroz historijsko razdoblje u kojem situacija u ovoj zemlji sve više dobiva međunarodni značaj.

Turski predsjednik Abdullah Gul doputova je večeras u Džeddu, gdje će prisustvovati sastanku zemalja članica OIC-a.

Predsjednik Gul je, na konferenciji za novinare na istanbulskom aerodromu Ataturk, poručio da će fokus sastanka u Džeddi ali i cilj djelovanja u budućnosti biti usmjeren ka pronalaženju rješenja za humanitarnu krizu u Siriji, te na pronalaženje načina da se zaustavi prolijevanje krvi u ovoj zemlji.

Predsjednik Gul je takođe naglasio da bi ovo mogao biti važan korak za Siriju koja bi mogla postati član Organizacije islamske konferencije.

„U ovoj fazi treba zaustaviti krvoproliće u Siriji, spriječiti daljnje uništavanje zemlje, pronaći novi način za rješenje krize u skladu sa legitimnim zahtjevima naroda za tranzicijski proces koji je počeo“, rekao je predsjednik Gul.

U tom smislu je također naglasio probleme sa kojima se susjedne zemlje suočavaju jer su i one izravno pogođene događajima u Siriji.

Sa sastanka u Džeddi će, kako je rekao Gul, biti poslana snažna poruka sirijskom režimu da krvoproliće mora prestati. Na sastanku će biti riječi i o uticaju krize u Siriji na zemlje u regionu.

„Kao što znate mi smo za preko 55 hiljada sirijskih izbjeglica pružili utočište u našoj državi“, dodao je Gul.

Otmicu poslanika u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske i člana Republikanske narodne partije (CHP) Huseyina Ayguna predsjednik Gul je okarakterisao kao ozbiljan događaj, pojašnjavajući da poslanici u parlamentu ne predstavljaju samo pokrajine u kojima su izabrani, nego Tursku državu.

Predsjednik Gul je pozdravio zajedničke napore vlade i opozicije, kao i napore svih političkih faktora u zemlji u cilju što skorijeg oslobađanja Ayguna.

Turski predsjednik Gul će učestvovati na sastanku OIC-a u Džeddi.

(Anadolija)

Share This Article