Velika racija u centru Damaska

sanel
By sanel

Sirijske snage sigurnosti okružile su građane u velikoj raciji u centru Damaska i granatirale pobunjenička uporišta oko prijestolnice, dok se borbe vode i u Halepu, saopćili su aktivisti.

Snage sigurnosti uhapsile su najmanje 21 osobu tokom racija po kućama i trgovinama u centru Damaska u ponedjeljak. Aktivisti su kazali da je racija najveća operacija ove vrste u gradu otkad je započeo ustanak protiv predsjednika Bashara al-Assada u martu prošle godine.

Sirijsko revolucionalno opće vijeće, saopćilo je da su tokom racija snage sigurnosti uništile vrata trgovina koje su zatvorene u znak protivljenja režimu.

Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, kazao je da ovo nije prvi put da su u centru Damaska izvršene racije, “ali je ovo prvi put da se nešto ovako desilo na tako visokoj razini”.

Snage sigurnosti također su upale na groblje “navodno tražeći oružje”, rekao je on.

Oboren avion

U Halepu, gradu gdje pobunjenici pokušavaju osnovati strateško uporište, također se vode žestoke borbe.

Prema saopćenju opozicije, u tom gradu prekinuta je komunikacija.

U istočnoj provinciji Deir Ezzor, snage opozicije navodno su oborile Vladin avion u ponedjeljak.

“Pobunjenici su oborili avion i uhapsili pilota”, saopćili su Lokalni komiteti za koordinaciju.

Sirijska vojska u ponedjeljak je granatama zasula uporišta opozicije u okolini Damaska, gdje je više od 45 ljudi, uključujući 36 civila, ubijeno u posljednjih 48 sati, navode aktivisti.

Prema saopćenju Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, granatiranje je počelo prije zore i pogođeno je šest oblasti.

Vijesti o novim napadima dolaze nakon što je sirijski šef opozicije zatražio uvođenje zone zabrane leta širom Sirije, kao i zona sigurnosti kojima će patrolirati strane trupe blizu granica s Jordanom i Turskom.

Stav Clinton i Davutoglua

Šef Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC) Abdel Basset Sida, kazao je da su Sjedinjene Američke Države shvatile da je nepostojanje zone zabrane leta spriječilo kretanje snaga opozicije, koje se bore protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada.

“Neka se područja oslobađaju”, kazao je Sida iz Istanbula. “Ali problem je u tome što se, uz artiljeriju, ubija i uništava i iz aviona.”

Kazao je kako je uspostavljanje zona sigurnosti na granicama s Jordanom i Turskom “ključna stvar koja bi režimu potvrdila da njegova moć postepeno slabi”.

Sida je govorio nakon što je ranije ove sedmice američka državna sekretarka Hillary Clinton kazala da će njena zemlja i Turska razmotriti niz mogućih mjera da pomognu Assadovim protivnicima, uključujući zonu zabrane leta, iako je dodala da su daleko od donošenja odluka.

“Jedna je stvar pričati o mogućim opcijama, ali se promišljene odluke ne donose bez detaljnih analiza i operativnog planiranja”, rekla je Clinton nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

U nedjelju je 150 ljudi ubijeno širom Sirije, navodi Opservatorija. Većina njih izgubila je živote u i oko Damaska, gdje je ubijeno 26 civila i sedam pobunjenika.

(AJ Balkans)

Share This Article