Ban Ki Moon za ostanak UN-a u Siriji

sanel
By sanel

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon želi da svjetska organizacija ostane prisutna u Siriji i nakon isteka mandata njenih posmatrača, posebno kako bi poduprla rad nasljednika odlazećeg specijalnog izaslanika za Siriju Kofija Annana, rekli su u subotu diplomati.

U pismu koje je uputio članicama Vijeća sigurnosti s obzirom da 19. augusta ističe mandat UN-ovim snagama za nadzor u Siriji (UNSMIS), Ban navodi nekoliko mogućnosti za ostanak snaga, rekao je jeadn diplomata, navodeći dijelove pisma.

Vijeće je produžilo mandat UNSMIS-a do 19. augusta upozorivši da će snage napustiti Siriju ako se sigurnosni uvjeti i izgledi za političko rješenje znatnije ne poprave.

Podijeljena mišljenja

Petnaest zemalja članica Vijeća sigurnosti trebaju o tome raspravljati 16. augusta, ali su podijeljene o tom pitanju. Sjedinjene Američke Države su veoma sumnjičave što se tiče mogućnosti još jednog produženja mandata misije, a Rusija se zauzima za produženje mandata.

Francuski ambasador pri UN-u Gerard Araud, čija zemlja trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom Vijeća sigurnosti, je prije par dana predvidio da će posmatračka misija otići na kraju mandata. “Ne vidim scenarij, osim ako se situacija na terenu ne promijeni, koji bi dozvolio da se misija nastavi”, rekao je Araud.

Ban u pismu odmah konstatira da se uvjeti ostanka UNSMIS-a u njegovu sadašnjem obliku, kako ih je utvrdilo Vijeće, posebno prekid sukoba, “nisu ostvarili”. No službeno ne preporučuje povlačenje promatrača 19. augusta.

Ban, kako navode diplomati, ocjenjuje da u svakom slučaju treba održati “prisustvo UN-a, koje bi premašivalo humanitarno djelovanje”. To bi “prisustvo” omogućilo UN-u da i ubuduće bude obaviješten o stanju na terenu i pomoglo bi specijalnomizaslaniku UN-a i Arapske lige u “obavljanju posredničke zadaće”.

Novi predstavnik

UN i Arapska liga trebaju ovih dana imenovati novog posrednika, pošto je Kofi Annan u četvrtak dao ostavku.

Diplomati UN-a tvrde da je alžirskom diplomatskom veteranu Lakhdaru Brahimi, bivšem šefu Lige, ponuđeno mjesto novog predstavnika, ali da on još uvijek nije uputio zvanični odgovor.

Arapski ministri vanjskih poslova će se u nedjelju sastati u Saudijskoj Arabiji, gdje će razgovarati o sukobu u Siriji i o Annanovom nasljedniku.

Posmatračka misija bi mogla biti zamijenjena “uredomom za političku vezu, koji bi imalo zadatak da pomaže novom specijalnom posredniku”, naglasio je jedan diplomata, koji je rekao da “trenutni stepen nasilja otežava posmatračko patroliranje”.

(AJ Balkans)

Share This Article