Šindler: Assadu se bliži kraj

sanel
By sanel

Šef njemačke obavještajne agencije BND Gerhard Šindler izjavio je danas da se bliži kraj vladi sirijskog predsednika Bašara Assada zato što su njenu armiju oslabile žrtve, dezerteri i vojnici koji su prebjegli na stranu opozicije.

Šindler je rekao da je Assadova vojska, koja je nekada imala 320.000 pripadnika, od početka pobune protiv njegovog režima prije 17 meseci ostala bez 50.000 vojnika. Manje, fleksibilne pobunjeničke jedinice oslabile su snagu armije gerilskim taktikama, kazao je on u intervjuu listu “Velt”.

“Postoje mnogi pokazatelji da se bliži kraj režimu. U gubitke vojske se ubrajaju ranjeni, dezerteri i između 2.000 i 3.000 vojnika koji su prebjegli na stranu opozicije. Erozija vojske se nastavlja”, rekao je Šindler.

Iako je Assadova kontrola nad zemljom sve slabija kako pobuna dobija zamah, njegove snage imaju daleko nadmoćnije naoružanje u odnosu na pobunjenike koji, uglavnom, posjeduju lako oružje, prenosi Tanjug.

Šindler, međutim, smatra da male pobunjeničke jedinice ovaj jaz prevazilaze tako što koriste brzinu i fleksibilnost za brze napade iz zasjede, navodi Rojters.

“Oni nisu pogodna meta za Assadovu vojsku zbog njihove male veličine. Regularna vojska je suočena s nizom fleksibilnih boraca. Recept njihovog uspeha su gerilske taktike. Oni lome kičmu vojsci”, smatra Šindler.

(Fena)

Share This Article