Slobodna vojska Sirije napala komunikacijski centar sirijske vojske

sanel
By sanel

Dopisnik AA iz Halepa, također, javlja da je Slobodna vojska Sirije izvela napad na komunikacijski centar sirijske vojske.

U izjavi za AA komandant jedinice Slobodne vojske Ebu Hamza kazao je da je oružani sukob trajao punih 24 sata i da je poginulo ukupno 25 vojnika, a da je kontrola nad spomenutim centrom u rukama Slobodne vojske.

„Saznali smo da je iz tog centra vršena koordinacija zračnih napada sirijske vojske. Uništili smo četiri elektronska stroja za koordinaciju“, rekao je Ebu Hamza.

Reporterska ekipa AA uspjela je snimiti pobunjeničku Slobodnu vojsku Sirije u toku priprema velikog napada u Salaheddin regiji Halepa.

Na snimku se vidi kako pripadnici pobunjeničkih snaga pripremaju Molotovljeve koktele, čiste oružje i dogovaraju strategiju napada.

Uporedo s tim, dopisnik AA iz Halepa javlja da je Nacionalno vijeće Sirije saopćilo kako je sirijska vojska pod kontrolom Bashara al-Assada granatirala historijski dragulj Halepa, staru tvrđavu.

U saopćenju se navodi da je granata pala tačno ispred ulaza i uništila mramornu ploču na kojoj je bio ispisan naziv tvrđave. Podsjećajući da se radi o spomeniku sa liste svjetske baštine UNESCO-a, iz Nacionalnog vijeća pozivaju međunarodnu zajednicu da zaštiti kulturno naslijeđe u Halepu.

U intervjuu za AA politički predstavnik Turkmena u Halepu Fayat Suleyman kazao je da je u dosadašnjim nemirima u Siriji život izgubilo ukupno 2.500 njegovih sunarodnjaka.

Suleyman je istakao da Turkmeni u Siriji žele slobodu i demokraciju, te da Assad mora otići s vlasti.

„Sirijski režim ubija sve redom. Njihova parola je ili si s nama ili ćemo te ubiti. Assad je zločinac. On ubija djecu. Sirijski režim je zločinački. Oni ubijaju sve zarobljenike. Mi zarobljenike smještamo u zatvore“, rekao je Suleyman.

Ističući da Turkmeni već stoljećima žive u Siriji i da ne žele nikakvu podjelu svoje zemlje. Suleyman je pozvao turski narod da pomogne Sirijcima da obore režim u toj zemlji.

(Anadolija)

Share This Article