The Times: London pruža veću podršku sirijskim pobunjenicima

sanel
By sanel

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je u petak da se intenziviraju kontakti diplomata iz njegove zemlje sa sirijskim pobunjenicima kojim će Velika Britanija dati dodatnu pomoć od 5 miliona livri (6,3 miliona eura), ali ne i oružje.

“Sirijski narod ne može čekati. Još više ljudi će umrijeti bez brze pomoći. Zato ćemo sada koncetrirati napore na brzu i praktičnu pomoć Sirijcima na terenu dok se diplomatija nastavlja”, napisao je William Hague, a tekst je objavio dnevni list The Times.

“Najprije ćemo intenzivirati rad sa sirijskom opozicijom, posebno s predstavnicima Slobodne sirijske vojske, kako bismo bili sigurni da se oni spremaju za neizbježan pad Bašara el-Asada”, dodao je.

“Ove sedmice, prema mojim instrukcijama, moj predstavnik pri sirijskoj opoziciji, na nivou ambasdora, susreo se s političkim pripadnicima Slobodne sirijske vojske”, kazao je on.

Ministar je precizirao da je u ovim kontaktima Velika Britanija poslala pripadnicima opozicije poruku da poštuju ljudska prava, ma kakve užase da je počinio režim.

“Razvijat ćemo i produbljavati naše odnose sa svim političkim grupama koje pripremaju budućnost bez Asadovog režima pomažući im da se ujedine i prezentiraju političku alternativu”, dodao je on.

“Naša politika nije da isporučujemo oružje u sukobima u okviru Arapskog proljeća i to nećemo činiti”, precizirao je.

“Slat ćemo medicinsku i komunikacijsku opremu za sirijske opozicijske grupe”, saopćio je Foreign Office.

(Fena)

Share This Article