Slobodna vojska ne prepušta Salaheddin

sanel
By sanel

Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava sa sjedištem u Londonu saopćila je u ponedjeljak ujutro da je sirijska vojska pod kontrolom Bashara al-Assada tokom noći iz vojnih aviona bombardirala grad Halep.

Ovaj grad na sjeveru Sirije postao je glavna meta sirijske vojske koja je nastavila s operacijama u Damasku, kao i u drugim gradovima zemlje.

Lokalni aktivisti javili su da je sirijska vojska tokom noći avionima bombardirala naselja Meskin Hanun, Syfe el-Devle, Inzarat i Shekif, dok su žestoki sukobi sirijske vojske i pobunjeničke Slobodne vojske ponovo vođeni u regijama Salaheddin i Etarib.

Povlačenje iz taktičkih razloga

Lokalno stanovništvo i dalje spas traži bježeći u Tursku, Iran, Liban i Jordan.

U izjavi za agenciju Anadolija (AA), komandant Slobodne vojske Sirije Adil Nasir je potvrdio da njegova vojska vodi žestoke okršaje sa sirijskim snagama sigurnosti u regiji Salaheddin.

On je istakao da se Slobodna vojska povremeno povlači iz pojedinih naselja Halepa samo kako bi zaštitila tamošnje civile od odmazde.

Preuzeli su veći dio teritorije Halepa, uključujući i regije Seyfuddevle, Sukkari, Bustanu’l-Kasr, Eski Sehir i Fardus. Nasir tvrdi da je Slobodna vojska opkolila tvrđavu i trg pravde u centru Halepa.

I komandant Hossam Abu Muhamed je izjavio da su se pobunjenici  u četvrtak iz Salaheddina povukli iz taktičkih razloga.

“Mi nećemo prepustiti Salahedin”, rekao je Abu Muhamed.

Prema podacima Opservatorije za  nadgledanje, u sukobima u Halepu u četvrtak je poginulo 27 osoba, među kojima 15 civila, dok je širom Sirije poginula ukupno 191 osoba – 107 civila, 45 pobunjenika i 39 vojnika.

(AJ Balkans)

Share This Article