Naselja Halepa ostaju pusta

sanel
By sanel

Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji saopćila je da su u današnjim operacijama sirijske vojske pod kontrolom Bashara al-Assada u toj zemlji poginulo najmanje 62 osobe.

Sirijska artiljerija, kako se navodi, tokom cijelog dana teškom artiljerijom razara naselja u gradu Halep u kojima je život izgubilo najmanje 22, a ranjeno više desetina osoba.

Londonska organizacija javlja da su i glavni grad Damask i njegova provincija danas bili pod kišom granata sirijske vojske i da je i tamo poginulo najmanje 22 osobe. Također, 11 osoba je stradalo i 11 u Idlibu, četiri u Derai, dvije u Homsu, a po jedna osoba u Lazkiyeu i Hasekeu.

Lokalni aktivisti javljaju da se žestoki oružani sukobi Vojske Sirije sa pobunjeničkom Slobodnom vojskom Sirije i dalje nastavljaju u halepskim naseljima Bab Hadidu, Tel Rifatu, Tefadu, Menegu i Salaheddinu, a da sirijska vojska neprestano granatira ova naselja, koristeći i vojne helikoptere.

Oružani sukobi u Siriji, intenzivno granatiranje gradova i kriza koja svakodnevno odnosi živote nevinih Sirijaca, ovaj narod tjera da u sve većim kolonama bježe u susjedne zemlje kako bi spasili svoje i živote svojih porodica.

Turska direkcija za vanredne saopćila je da se, zajedno sa sinoć pristiglim,
u Turskoj trenutno nalazi ukupno 50.227 izbjeglica iz Sirije.

U saopćenju direkcije se navodi da se Republika Turska sistemski bori da sirijskim izbjeglicama osigura sve neophodne uvjete za normalan život. U Turskoj je do sada izgrađeno osam šatorskih naselja i jedan kamp s montažnim stambenim objektima za kolektivni smještaj koji nudi dobre uvjete za život.

„Jučer i danas u Tursku je došlo ukupno 2.219 izbjeglica iz Sirije, a njih 71 Sirijac se  svojevoljno vratio u domovinu. Do danas je u Tursku ušlo ukupno 80.971 Sirijaca, no u međuvremenu se u Siriju vratilo 30.744 osoba“, ističe se u saopćenju.

Turski zvaničnici su prije tri dana zvanično otvorili i novoizgrađeni kolektivni šatorski centar u Akcakaleu. U njemu je već smješteno više od pet hiljada Sirijaca.

U izjavi za agenciju Anadolija (AA), guverner Sanliurfe Celalettin Guvenc potvrdio je da se u centru već nalazi pet hiljada izbjeglica, te dodao da novi autobusi, koji izbjeglice prevoze od granice do kampa, još pristižu.

„Radimo dan i noć kako bismo zbrinuli braću i sestre iz Sirije. Turska je zaista pokazala pravo lice ovim humanitarnim projektom prijema izbjeglica iz Sirije“, rekao je Guvenc.

Pored Turske i Iraka, sirijske izbjeglice u kolonama traže spas i u Jordanu i Libanu.

Katarska televizijska mreža Al Jazeera objavila je video snimak na kojem se jasno vidi da je bivši premijer Sirije Riyad Hicab, koji je napustio tu funkciju i pridružio se pobunjenicima, u pratnji pobunjeničke Slobodne vojske Sirije prešao u Jordan. Zajedno s njim u Jordan su se uputili i članovi njegove porodice.

S druge strane, predsjednik Sirije Bashar al-Assad imenovao je danas Vaila Nadira Halkija za novog premijera. On je do sada bio ministar zdravstva.

Nasilje diljem Sirije i dalje se nastavlja.

(Anadolija)

Share This Article