Assad imenovao novog premijera

sanel
By sanel

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad imenovao je u četvrtak ministra zdravlja Waela al-Halkija za novog premijera, nakon što je bivši šef sirijske vlade Riyad Hijab pobjegao iz zemlje počekom nedjelje u Jordan, objavila je agencija SANA.

Halki (48) je član vladajuće Ba’at partije i potiče iz južne provincije Der’a, gdje je izbila već 17 mjeseci duga pobuna protiv Assadove vlasti.

On je bio šef te partije za Der’a provinciju od 2000. do 2004. godine, a 2010. je izabran za predsjednika sindikata ljekara Sirije.

Halki je zamijenio privremenog vršioca dužnosti premijera Omara Ghalawanjija koji je postavljen na to mjesto nekoliko sati nakon što je Hijab pobjegao, prenijele su agencije.

Prethodni sirijski premijer, za koga je Damask tvrdio da je smijenjen, Riyad Hijab prebjegao je u utorak na stranu opozicije i prešao u Jordan.

“Objavljujem da sam napustio ubilački i teroristički režim i da sam se pridružio revoluciji za slobodu i dostojanstvo. Objavljujem da sam od danas vojnik blagoslovljene revolucije”, poručio je Hijab u saopćenju pročitanom u njegovo ime.

On je tako postao najviši zvaničnik koji je prebjegao na stranu opozicije.

Sirijska državna televizija objavila je da je Hijab smijenjen samo dva mjeseca poslije postavljenja na tu funkciju.

Hijab je bio najistaknutiji sunitski zvaničnik u Assadovom režimu u kome dominira manjinska vjerska zajednica alavita kojoj pripada i Assad.

(AJ Balkans)

Share This Article