Assad avionima razara Halep, poginulo najmanje 150 ljudi

sanel
By sanel
Opozicioni aktivista iz Sirije Muhammed Akdag izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da avioni sirijske vojske pod kontrolom Bashara al-Assada svakodnevno bombarduju mjesta Azaz, Tel Rifat i el-Bab u Halepu. Avioni polijeću sa sirijskog aerodroma Minnih.

On je istakao da se hiljade Sirijaca iz spomenutih naselja zaputilo ka pograničnom pojasu kako bi izbjeglo u Tursku, dok sirijska vojska i dalje izvodi oružane operacije u tim krajevima.


Nadalje, Akdag tvrdi da su vojni avioni bombardovali regiju u blizini graničnog prijelaza Bab-u Selam, gdje su smještene izbjeglice koje žele preći u Tursku.

S druge strane, organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji, sa sjedištem u Londonu, saopćilaje da je u jučerašnjim operacijama sirijske vojske u toj zemlji poginulo najmanje 150 osoba.


Lokalni aktivisti londonske organizacije javljaju da, pored Halepa, sirijska vojska teškom artiljerijom granatira i druge centre zemlje kao što su Damask, Homs, Deyru-z Zor, Hama, Idlib i dr.

Katarska televizijska mreža Al Jazeera objavila je video snimak na kojem se jasno vidi da je bivši premijer Sirije Riyad Hicab, koji je napustio tu funkciju i pridružio se pobunjenicima, pratnji pobunjeničke Slobodne vojske Sirije prešao u Jordan. Zajedno s njim u Jordan su se uputili i članovi njegove porodice.

(Anadolija)
Share This Article