Jordanski kralj: Asad planira cijepanje Sirije

sanel
By sanel

Jordanski kralj smatra da se sirijski predsjednik Bašar al Asad neće povući sa vlasti, ali strahuje da bi mogao da napravi enklavu za alavite, kojima i pripada.
Sirijski predsjednik Bašar al Asad mogao bi da traži osnivanje enklave za šiitsku sektu alavita, kojoj i sam pripada, ukoliko ne bude mogao da održi kontrolu nad cijelom Sirijom, izjavio je jordanski kralj Abdulah.

Jordanski kralj je u izjavi američkoj TV mreži CBS ocijenio da bi to izazvalo decenijske probleme u regionu.

“Imam osjećaj da bi, ukoliko ne bude mogao da vlada cijelom Sirijom, enklava alavita mogla da bude plan B”, rekao je kralj Abdulah.

“Mislim da bi to za nas bi najgori mogući scenario, jer to znači cijepanje Sirije, ali i otimanje za zemlju, što, po meni, nema nikakve logike. To bi moglo da stvori probleme od kojih decenijama ne bismo mogli da se oporavimo”, upozorio je jordanski kralj.

Pobunu protiv Asada predvode pretežno suniti, koji su i većinsko stanovništvo u Siriji, dok su alaviti manjina, podsjetio je Rojters.

Jordanski kralj, čije se većinsko sunitsko kraljevstvo na sjeveru graniči sa Sirijom, smatra da se Asad neće povući sa vlasti.

“On vjeruje da je u pravu. Mislim da režim smatra da nema druge alternative nego da nastavi”, rekao je kralj Abdulah.

On je zaključio da nije problem samo u sirijskom lideru, već u načinu na koji funkcioniše sirijski sistem.
“Nije u pitanju samo Bašar ili pojedinac, već sistem po kome postoji režim. Ako se Bašar povuče u bilo kojim okolnostima, da li će onaj ko ga zamijeni biti sposoban za političku transformaciju Sirije?”, upitao je on.

(Tanjug)

Share This Article