Opozicionari tvrde da su na pragu preuzimanja Aleppa

sanel
By sanel

Zapovjednik najveće opozicione jedinice u sjevernom Aleppu kaže da njegove snage drže pod kontrolom više od 60 posto grada.

Opozicione snage tvrde da su na rubu preuzimanja kontrole nad drevnim središtem Aleppa nakon višednevnih borbi s režimskim vojnicima.

„Imat ćemo punu kontrolu u srijedu ujutro” , tvrdi Šejh Ebu Tevhik Sulejman, zapovjednik najveće opozicione jedinice u sjevernom Aleppu. “Mi već kontrolišemo dva zida dvorca.”

Borba za centar grada simbolički je važna za opozicione borce, koji sada tvrde da potpuno kontrolišu više od 60 posto Aleppa. Ali nakon dvije sedmice teških borbi u većini četvrti sa snagama lojalnim režimu to ne mora značiti pobjedu, piše novinar Martih Chulov koji se nalazi u Aleppu.

Ogroman broj vojnika stiže kao pojačanje u Aleppo već više od sedmicu dana i pozicionirani su na jugozapadnom dijelu grada, odakle tenkovi intezivno napadaju uporište opozicionara u četvrti Salaheddine.

Međutim, kako se lokalno stanovništvo i opozicionari jednako pripremaju za peti dan očekivanog napada pojedini su počeli i sumnjati da će se dogoditi. “To je psihološki rat, ništa više”, rekao je opozicioni borac iz Damaska Ebu Firas. “Oni nas ne mogu napasti sa svime što imaju, jer većina ljudi bi prebjegla.”

Granatiranje Salaheddina bilo je najintenzivnije u utorak od kako su opozicionari preuzeli gradsku četvrt krajem jula.

Redovi petospratnih zgrada koje se prostiru duž uskih ulica su gađane tako jako da one sada izgledaju kao divovske pješčane skulpture.

Granatiranje je također povećano u sjevero-istočnim dijelovima grada,odakle su u utorak opozicionari bili prisiljeni se pomjeriti nakon što su režimski avioni napali školu koju su koristili kao bazu.

Kasno u utorak, granatiranje u Salahedine je oslabljeno dovoljno dugo da se žrtve uklone sa ceste po prvi put u 24 sata. Među njima je bio nasmiješeni dvadesetčetvorogodišnjak iz grada El-Baba, Zejtun, koji je pogođen tenkovskom granatom.

“Znamo da neće biti zadnji”, rekao je jedan od njegovih kolega, Ebu Nur dok se vraćao iz Aleppa da sahrani prijatelja. “Ali mi smo u pravu i mi ćemo pobjediti. To je nešto što se ne može zaustaviti.”

Mladi Zejtun pokopan je u crvenu zemlju na mezarju prepunom bijelih nišana.

“Naravno da saosjećamo s njegovom porodicom”, rekao je Omar Aheikh, imam. “Ali mi smo i sretni zbog njegove porodice što je odgojila ovakvog čovjeka. Žrtva je nešto na šta smo se do sada navikli.”

(Islambosna.ba)

Share This Article