Klinton: Sve hitnije planiranje dana poslije Asadovog pada

sanel
By sanel

Američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) ocijenila je danas da bjekstva sirijskog premijera i drugih visokih zvaničnika režima u Damaku pokazuju da planiranje “dana poslije” svrgavanja sirijskog predsjednika Bašara Asada postaje sve hitnija stvar.

Klintonova, koja boravi u Pretoriji, glavnom grady Južne Afrike, rekla je da SAD i druge zemlje žele da budu sigurne da će državne institucije Sirije ostati netaknute pošto Asad izgubi vlast.

“Intenzitet borbi oko Alepa i bjekstva (zvaničnika), zaista ukazuju koliko je imperativ da postanemo međusobno bliži i da radimo u pravcu postizanja dobrog plana o prijenosu vlasti”, rekla je državna sekretarka SAD.

Prema njenim rečima, sirijska opozicija je sve efikasnija i bolje naoružana, ali su borbe dovele do “očajničkih humanitarnih potreba onih koji pate u Siriji i onih koji su pobjegli” i te potrebe su sve veće “iz dana u dan”.

Premijer Sirije Rijad Hidžab juče je pobegao u Tursku, i to je tek poslednji u nizu slučajeva bjekstva visokih zvaničnika Asadovog režima.

“Smatram da možemo početi razgovor o planiranju onog što će se desiti sljedeće: o danu poslije pada režima. Neću postavljati rokove, ne mogu ih predvideti, ali znam da će se to dogoditi, kao što to zna većina posmatrača (sirijske situacije) u svijetu”, rekla je Hilari Klinton.

Ona će, kako je kazala, pokrenuti to pitanje u subotu, kad bude otišla u Tursku na razgovore u vezi sa Sirijom.

(RSE)

Share This Article