Asad se u Damasku sastao sa šefom iranske diplomatije

sanel
By sanel

Sirijska televizija emitovala je danas snimke sa sastanka predsjednika Bašara al Asada sa šefom iranske bezbjednosne službe Saidom Džalilijem, što je prvo Asadovo pojavljivanje na državnoj televiziji u posljednjih nekoliko sedmica.

Njegovo pojavljivanje uslijedilo je dan nakon što je premijer Rijad Hidžab prebjegao na stranu opozicije.

Džalili je po dolasku u Damask izjavio da će samo “sirijsko rješenje” okončati krizu. Iran je najsnažniji regionalni saveznik Asada, a zvanični Teheran saopštio je da planira organizovanje međunarodnog sastanka o Siriji za dva dana.

Iran takođe pokušava da osigura oslobađanje grupe od 48 Iranaca koju su pobunjenici oteli iz autobusa u Damasku prije četiri dana. Teheran tvrdi da nijedan od otetih muškaraca nije pripadnik iranske Revolucionarne garde i da je riječ o vjernicima koji su krenuli na hodočašće.

Iransko Ministarstvo odbrane insistira da nema nikakvo vojno osoblje u Siriji, iako su SAD optužile jedinicu Kuds za saučesništvo u represiji nad sirijskim narodom, prenio je BBC.

U nepotvrđenim izvještajima koji su stigli iz redova pobunjenika navodi se da su trojica od 48 talaca poginula u granatiranju koje je vršila sirijska armija.

Džalili je po dolasku u Damask rekao da “otimanje nevinih ljudi nije prihvatljivo nigdje”, prenijela je državna agencija Irna. Zamjenik iranskog ministra spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan izjavio je da su SAD odgovorne za bezbjednost talaca.

On je rekao da Amerika podržava “terorističke grupe” i da isporučuje oružje u Siriju.

(Srna)

Share This Article