Sirijski premijer se pridružio opoziciji

sanel
By sanel

Riad Farid Hijab, sirijski premijer, pridružio se opoziciji, objavio je on, nakon što je državna televizija izvijestila u ponedjeljka da je smijenjen s dužnosti.

Bivši premijer stigao je u Jordan, nakon što je prokrijumčaren preko granice, potvrdile su jordanske vlasti Al Jazeeri u ponedjeljak.

“Objavljujem danas svoj prebjeg od ubijanja i terorističkog režima. Objavljujem da sam se pridružio revoluciji i redovima onih koji se bore za slobodu i dostojanstvo. Objavljujem da sam od danas vojnik u ovoj blagoslovljenoj revoluciji”, kazao je Hijab u izjavi koju je u njegovo ime pročitao glasnogovornik Muhammad el-Etri.

Planirano mjesecima

Etri je također demantirao da je Hijab smijenjen, govoreći da je sirijska vlada objavila saopćenje o njegovoj smjeni nakon što su tamošnji zvaničnici shvatili da je premijer pobjegao iz zemlje.

Etri je kazao da je prebjeg planiran “mjesecima”, u saradnji sa Slobodnom sirijskom armijom.

On je tako postao najviši zvaničnik koji je prebjegao na stranu opozicije.

Aktivisti u Siriji objavili su da je Riad Farid Hijab napustio zemlju, nakon što je državna televizija objavila da je on smijenjen.

Hijaba, bivšeg ministra poljoprivrede, imenovao je u junu sirijski predsjednik Bashar al-Assad nakon parlamentarnih izbora u maju.

Vlasti su hvalile taj potez kao veliki korak ka političkim reformama, ali je opozicioni pokret protiv vladavine Assada odbacio ovaj potez kao varku.

Uobičajena reakcija na prebjege

Takva ‘otpuštanja’ su uobičajen način na koji država televizija reagira kada zvaničnik prebjegne.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, Rami Abdel Rahman, izjavio je ranije da je Hijab napustio Siriju.

Hijab je bio član Ba’ath partije od 1998. godine i onda je imenovan čelnikom okruga Latakia, kada su prvi antivladini protesti izbili tamo prošle godine.

Antivladini demonstranti kazali su nešto ranije novinarki Al Jazeere Nisreen al-Shamayleh, koja izvještava iz jordanske prijestolnice, da je Hijab doputovao u tu zemlju.

Hijab je bio najistaknutiji sunitski zvaničnik u Assadovom režimu u kome dominira manjinska vjerska zajednica alaviti kojoj pripada i Assad.

Broj generala koji su od izbijanja pobune protiv sirijskog režima, sredinom marta prošle godine, napustili Siriju preko turske granice popeo se na 31, navodi AFP.

Ali, neki od tih generala su se vratili u Siriju da bi se pridružili aktivnim borcima u toj zemlji, izjavio je turski zvaničnik, ne želeći da iznese tačan broj sirijskih generala koji se nalaze na turskoj teritoriji.

Visoki sirijski zvaničnici već mjesecima skoro svakodnevno prelaze u Tursku da bi se povezali s pobunjeničkom Sirijskom oslobodilačkom armijom, često uz pratnju vojnika bez čina.

U Tursku je do sada stiglo oko 46.500 izbjeglica iz Sirije koje su smještene u nekoliko prihvatilišta duž granice.

Odbjegla vojna lica se nalaze u posebnom izbjegličkom centru sa povećanim mjerama sigurnosti.

(AJ Balkans)

Share This Article