Sirijska opozicija spremna na pregovore

sanel
By sanel

Lider vodeće sirijske opozicione grupe izjavio je u nedjelju da je spreman da pregovara sa vladinim zvaničnicima koji nisu okrvavili ruke kada predsjednik Bashar Assad i njegovi saradnici odu s vlasti.

Lider Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC) Abdelbaset Seida rekao je u intervjuu panarapskim novinama Asharq al-Awsat da bi ostavka specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Annana mogla pružiti priliku za novu inicijativu o rješavanju sirijske krize.

“Što se nas tiče, vlasti su izgubile kredibilitet i legitimitet i mi smo u Moskvi otvoreno rekli da dijalog sa ovim režimom više nije moguć”, kazao je Seida.

“Bashar i njegova banda moraju otići i posle toga ćemo pregovarati sa drugim zvaničnicima koji nisu okrvavili ruke i nisu umiješani u velike slučajeve korupcije”, dodao je on, a prenio Reuters.

Naoružavanje Kurda

Seida je izrazio i zabrinutost zbog pojave oružja u kurdskim oblastima na sjeveru Sirije, koje su sukobi između sirijske vojske i opozicije do sada zaobilazili.

Njegovi komentari odražavaju sve veću zabrinutost Turske zbog jačanja uticaja kurdske Partije demokratske unije, koja je povezana sa kurdskim separatistima koji se bore protiv turskih vlasti.

“Prisustvo oružja u kurdskim oblastima naročito je zabrinjajuće zato što u tim oblastima nije bilo problema, ni oružanih sukoba”, kazao je Seida.

Bombardiranje Halepa

Sirijska vojska ponovo bombardira okrug Salaheddin, u trgovinskoj prijestolnici Sirije Halepu, koji se nalazi pod kontrolom pobunjenika, saopćili su aktivisti organizacija za ljudska prava.

Sukobi između vojnika i pobunjenika izbili su i u distriktima Sukkari, Hamdanije i Ansari, a u nedjelju su u Halepu poginula najmanje dva pobunjenika, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sirijsko opoziciono nacionalno vijeće je saopćilo da vojska u Halepu žestoko bombardira ključne državne institucije, od kojih neke imaju veliki historijski značaj, prenio je AFP.

“Pošto nije uspio pokoriti pobunjeničke snage u Halepu, bande sirijskog režima su počele bombardirati vladine institucije i zgrade. Neke od njih imaju veliku Historijsku i arheološku vrijednost”, saopćila je ova opoziciona grupa koja se nalazi u egzilu.

SNC je optužio vojsku i za bombardiranje zgrade televizije u Halepu.

Prema podacima Opservatorije, u sukobima širom Sirije u subotu je poginulo 205 ljudi – 115 civila, 38 pobunjenika i 52 vojnika.

(AJ Balkans)

Share This Article